Az ötödik helyért folytatják

2 órája

Lassú kezdés után átrobogott a görögökön a magyar női pólóválogatott

A magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re legyőzte a görög csapatot, így az ötödik helyért játszhat a párizsi olimpián.

MTI

Parkes Rebeccáék nagyot küzdöttek

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Hosszú idő után először tűnt úgy, hogy nincsen teljesen tele a Paris La Défense Aréna, - amely vasárnapig az úszóversenyek fantasztikus otthona volt -, a közönség is kissé csendesen fogadta a csapatokat.

A ráúszást a görögök hozták el, de Garda labdát szerzett, a lefordulásból pedig Parkes megszerezte a vezetést. Az ellenfél fórból egyenlített, ám a következő előnyét kihagyta, ahogyan Keszthelyinek sem sikerült értékesíteni az első ilyen magyar lehetőséget. Mindkét csapat sok hibával vízilabdázott, egymást követték az eladott labdák, rossz bejátszások, mígnem Eirini Ninu akcióból a görögöknek szerzett vezetést (1-2).

FARAGÓ Kamilla
Faragó Kamilla (b) és a görög Joána Hidirioti 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

A második felvonás kihagyott magyar fórral indult, a görögök viszont belőtték a magukét, majd újra hat az öt ellen voltak eredményesek (1-4). A magyarok ismét megkapták a lehetőséget emberelőnyben, de Keszthelyi lövése elhalt a blokkban, Vályi végül a hatodik magyar fórt már értékesítette. Sőt, egy lefordulás után újra ő indult meg, majd önzetlenül játszott Szilágyihoz, akinek már csak az üres kapuba kellett lőnie. Bő fél perccel a nagyszünet előtt egyenlítettek a magyarok, megint Vályi volt a főszereplő, aki pattintva lőtt a hálóba (4-4).

A fordulást követően is Vályi maradt a főszereplő, ezúttal középről kapásból zúdított a hálóba, azonban a magyarok nem sokáig örülhettek a vezetésnek, Alexandra Aszimaki centerből válaszolt, a labda éppen csak átcsorgott a képzeletbeli gólvonalon.

 Ninu átlövésével újra a görögök kerültek előnybe, Keszthelyi szabaddobásból egyenlített, egy perccel később pedig gyakorlatilag lemásolta a mozdulatot (7-6). A görög válasz azonnal érkezett, majd a magyarok másfél perccel a szünet előtt emberelőnyben támadhattak a vezetésért, Mihók Attila pedig időt kért. A társszövetségi kapitány utasításait követően Garda volt a befejező (8-7).

A záró nyolc perc újabb kihasználatlanul hagyott magyar előnnyel indult, a következőt viszont már értékesítette a csapat, Rybanska a falból húzta be az átadást (9-7). Garda meglőtte a meccs gólját, majd tíz méterről bombázott a hálóba, a labda a felső lécről vágódott be, a görög kapitány pedig háromgólos hátrányban (10-7) időt kért. Keszthelyi újabb találatával két perccel a vége előtt gyakorlatilag eldőlt, találkozó (11-7), a vége pedig 12-9 lett.

A magyarok szombaton az olaszok ellen zárják szereplésüket az ötkarikás játékokon.

Mihók Attila: annyit tehetünk, amennyi lehetőséget kapunk.

Nagy volt a feszültség a csapatban, hiszen nem mindegy, hogy az ötödik vagy a hetedik helyért játszunk a végén. Ennek megfelelően ez volt a legrosszabb kezdésünk az olimpián, de a védekezésünk összeállt, és onnantól kezdve, hogy a bírók jobban engedték a besegítéseket a centernek, tudtunk fordítani

– nyilatkozta az MTI-nek a vegyes zónában Mihók Attila, aki még beszélt a címvédő amerikaiaktól elszenvedett drámai negyeddöntős vereségről is.

Annyit tehetünk, amennyi lehetőséget kapunk. Az amerikaiak ellen a csapat az idei legjobb teljesítményét nyújtotta. Amellett, hogy mindig első az eredmény, a sportnak kell, hogy legyen egy olyan vetülete is, hogy ha a legjobbadat nyújtod, akkor nem lehetsz elégedetlen. Ez szerintem két napja így volt, persze ez nem vígasztalt meg senkit, de nem érzem, hogy több lett volna bennünk

– fogalmazott a szakember.

MIHÓK Attila
Mihók Attila szövetségi kapitány a 2024-es párizsi nyári olimpia női vízilabdatornáján 
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

 A három gólt szerző Vályi Vanda arról beszélt, hogy harmadik negyedet követen gyakorlatilag felőrölték a riválisát: 

Örülök neki, hogy nem ijedtünk meg az elején. Sikerült a védelemnek összeállnia, és tudtuk segíteni Magyari Aldát, a hajrában pedig már nem bírták velünk az iramot. A kapitány már mondta is a végén, hogy +csak ússzatok, mert fáradnak+, ezt pedig mi remek csapatmunkával ki is tudtuk használni.

Magyarország–Görögország 12–9 (1–2, 3–2, 4–3, 4–2)
Olimpia 2024, női vízilabda, az 5-8. helyért.
Magyarország: Magyari – Vályi 3, Garda 2, Horváth B., Keszthelyi 4, Faragó, Parkes 1. Cserék: Szilágyi D. 1, Gurisatti, Mahieu, Leimeter, Rybanska 1. Szövetségi kapitány: Mihók Attila, Cseh Sándor.
A görög gólszerzők: Ninu, Xnaki, Elefteriadu 2-2, Plevritu, Aszimaki, Kidirioti 1-1.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában