Hatodik helyen zártak a magyarok

2 órája

Pusztai Lizának kicsit elmentek otthonról a kardválogatott negyeddöntőjében

Hatodikként végzett a magyar női kardválogatott a párizsi olimpián, mivel a szombati verseny helyosztóján vereséget szenvedett az amerikai együttestől.

MTI

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyarok - Márton Anna, Szűcs Luca, Pusztai Liza, Battai Sugár összeállításban - a negyeddöntőben meglepetésre 45-37-re kikaptak a japánoktól, így az alsó ágra kerültek. Ott előbb 45-35-re megverték az olaszokat, végül 45-39-re alulmaradtak a tengerentúliakkal szemben.

Battai elsőre 5-2-re legyőzte Marta Skarbonkiewiczet, Márton 7-5-re kikapott Elisabeth Tartakowskytól, Szűcs pedig 5-2-re verte Maia Chamberlaint. Az első kör után négy tussal vezettek a magyarok, de sorozatban vereségek következtek, így a záró szakasz előtt már az amerikaiak voltak hét találatnyi előnyben. Szűcs egy 8-3-as győzelemmel közelebb hozta csapatát, majd Battai 6-5-re nyert Chamberlain ellen, így Márton 37-40-es állásnál kezdte a záróasszót Skarbonkiewiczcel. A hátrányt nem tudta ledolgozni, sőt, kikapott, így az amerikaiak hat találattal nyertek.    

A magyar válogatott tavaly ugyanebben az összeállításban világbajnok volt, a csapattagok közül hárman egy évvel korábban is vb-aranyat nyertek - Márton Anna akkor térdsérülésével küszködött -, így nagy csalódás volt a számukra, hogy Párizsban nem jutottak túl a negyeddöntőn. Az alsó ágon az olaszokkal szemben még összeszedetten vívtak, de az amerikaiak ellen már nem jöttek a tusok.

– Az előző három évben rengeteget dolgoztunk, és nagyon szép eredményeket tudtunk elérni. Talán ezért is vagyunk ilyen csalódottak, mert több van bennünk. Úgy gondolom, hogy ez tud erőt adni, hogy továbbra is keményen dolgozzunk, vagy még keményebben. Igyekszünk minél több szép eredményt elérni és élvezni a vívást – nyilatkozott a vegyes zónában Battai Sugár.

Pusztai Liza azt mondta, őt nagyon nyomta az olimpiai közeg, azon túl, hogy világbajnokként nagy volt a várakozás velük szemben, illetve nekik is magukkal szemben.

– Sajnos ezt nem jól kezeltem. Látszott az asszómon is, kicsit ott elmentek nekem otthonról, de legalább tudok belőle tanulságot levonni. Azt, hogy 2028-ra nemcsak a vívással kell sokat foglalkoznom, hanem a mentális részével is ezek szerint többet, mert úgy tűnik, hogy fejben erre az olimpiára nem álltam készen. – fogalmazott.

Úgy emlékezett vissza a balul sikerült asszójára, hogy abban semmi sem ment neki.

– Sajnos annyira leblokkoltam mentálisan, hogy odáig el se tudtam jutni, hogy kiterveljem, mit szeretnék a páston csinálni – árulta el.

Szűcs Luca azt mondta, hogy miután a négy közé nem jutottak be, ő egyértelműen szerette volna elérni az ötödik helyet.

–Ez nem sikerült most, van ilyen – tette hozzá.

Márton Anna arról beszélt, hogy miután kikaptak, ő szeretett volna a tokiói eredményen, a csapattal ott elért nyolcadik helyezésen javítani és pontszerzőként végezni.

– Ez sikerült, de nagyon nehéz volt fizikálisan meg fejben is újra felpörögni. Nem tudtunk közel sem topformát hozni a helyosztókon, de azért annak örülünk, hogy a hatodik helyet megszereztük. Szerintem most mindenki egy nagy-nagy pihenésre vágyik, és utána majd átgondoljuk, hogy hogyan tovább – jelentette ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!