Olimpia2024

Tegnap, 18:25

Valter Attila negyedik, Evenepoel a kerékpáros mezőnyverseny bajnoka

Valter Attila szenzációs versenyzéssel a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián, az aranyérmet a duplázó belga Remco Evenepoel nyerte meg.

MW

Valter Attila a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi országúti kerékpárosok egyéni időfutamában a párizsi III. Sándor hídnál 2024. július 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Yoan Valat

 A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása végig kiválóan helyezkedett a mezőnyben, végül

 hatalmasat hajrázva tekert be negyedikként a 273 kilométeres viadalon. 

 

Evenepoel az időfutam után lett a mezőnyversenyben is aranyérmes a francia fővárosban.

Valter Attila: Sírhatnékom van, annyira örülök 

A magyar bringás nehéz időszakon van túl, de sosem adta fel a reményt, és ennek meglett az eredménye az olimpián. 

Valter Attila szenzációs hajrával a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián szombaton. A magyar versenyző nem bánkódott amiatt, hogy nem lett érem belőle, inkább úgy vélekedett, hogy ez a negyedik hely győzelemmel ér fel neki, és képes lett volna elsírnia magát örömében. 

Valter Attila szenzációs versenyzéssel a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián. A magyar bajnok bringás végig remekül helyezkedett a mezőnyben, majd hatalmasat hajrázva a sportág legjobb olimpiai eredményét érte el a 273 kilométeres versenyen – írta meg korábban az Origó

A remek hajrá érmet ért 

Nem lehetett előre belőni Valter Attila esélyeit a párizsi olimpián, hiszen a 273 kilométer hosszú, 2800 méter szintkülönbséget magában foglaló távon a világversenyeken és a World Tour-viadalokhoz képest lényegesen kisebb, 90 fős mezőny és nemzetenként legfeljebb négy kerékpáros állhatott rajthoz – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. Valter a tokiói olimpián is szerepelt a mezőnyversenyben, amikor hiába ért célba, szervezési hiba miatt hivatalosan nem értékelték. A párizsi időfutamban korábban a 22. helyet szerezte meg, ezúttal pedig taktikusan szélárnyékban helyezkedett a mezőnyben. A friss olimpiai bajnok belga Remco Evenepoel sporttörténeti tettet hajtott végre, korábban ugyanis még egyetlen férfi kerékpáros sem tudta egyazon olimpián megnyerni az időfutamot és a mezőnyversenyt is. A francia közönség által hajtott Madouas lett az ezüstérmes, a mögötte lévő csoportban pedig már ott volt a szenzációsan hajrázó Valter Attila is, akit ebből a bolyból csak az Európa-bajnok francia Christophe Laporte tudott megelőzni, így a 26 éves magyar negyedik helyet ért el az olimpián. 

Sosem adta fel a reményt 

A magyar bringás meghatódva nyilatkozott a verseny után.
– Nem számítottam erre. Elképesztően jó eredmény, nem harmadik, hanem negyedik, de ez óriási győzelemmel ér fel nekem. Olimpián a legjobb ötben lenni országúton óriási magabiztosságot ad, sírhatnékom van, annyira örülök – értékelt Valter Attila.
– Próbáltam hinni abban, hogy végjátékban ott lehetek a legjobbakkal, egy hibát vétettem, amin elmehetett volna a verseny, de nem ment el. Amikor számított, megcsináltam a jó menést. Az utolsó előtti hegyen mentünk el pár versenyzővel, onnantól tudtam, hogy az utolsó felében már nem fognak összedolgozni mögöttünk. Örülök, hogy le tudtam sprintelni a riválisokat, nem mindegy, hogy tizedik vagy negyedik – fejtegette a magyar bringás, aki sosem adta fel a reményt. 

– Senki sem számított rá, hogy negyedik leszek, nehéz időszakon vagyok túl, nem volt ez az év annyira átütő, mint szerettem volna. Az olimpiai negyedik hely azt jelképezi, ne izguljak, hogy mikor jön egy nagy eredmény, inkább jobban kellene élvezni a versenyzést és az életet – zárta mondandóját Valter Attila

Eredmények, országúti kerékpár: 

férfi mezőnyverseny (273 km) 

olimpiai bajnok: Remco Evenepoel (Belgium) 6:19:34 óra

2. Valentin Madouas (Franciaország) 1:11 perc hátrány

3. Christophe Laporte (Franciaország) 1:16 p h.

4. VALTER ATTILA azonos idővel
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában