konszenzusos jelölt

2019.07.05. 08:10

Vizi E. Szilveszter lehet a kutatóhálózat vezetője

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére.

Budapest, 2016. november 28. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) és a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke elõadást tart Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat Donald J. Trump elnökké választása után címmel a Gutmann Fórum rendezvényén az MTA Klubban 2016. november 28-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Bár több név is van a kalapban, a legesélyesebb a posztra Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas agykutató, farmakológus – értesült a Magyar Hírlap.

A parlament a héten szavazott arról a törvényről, amely értelmében az MTA kutatóintézet-hálózatának működtetése átkerül az ELKH-hoz. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a lapnak hangsúlyozta: ezzel a lépéssel a kutatási szabadság nőni fog, az ELKH-t irányító testület tagjai túlnyomó többségében tudós emberek lesznek. Őket fele-fele arányban az Akadémia és a kormány delegálja, a testület élére pedig egy, a miniszter és Lovász László MTA-elnök által kiválasztott konszenzusos jelöltet szánnak. Palkovics jelezte, „már vannak elképzeléseik”, „ő is komoly tudós ember lesz”.

Vizi E. Szilvesztert 2002-ben választották az Akadémia elnökévé, pozíciójában 2005-ben megerősítették, így azt 2008-ig töltötte be. A tudós, aki a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke is, tavaly a kormány és az MTA közti vitával kapcsolatban a lap hasábjain szólalt meg. Az írásban egy, az innovációs miniszterrel készített interjúra reagált, amelyben Palkovics László nehezményezte, hogy 2005-ben, amikor Kóka János gazdasági miniszter esett neki az Akadémiának, az MTA reakciója eltért a mostanitól. „Most tüntetések szerveződnek és fenyegető nyilatkozatok hangzanak el” – mutatott rá Palkovics.

Vizi E. Szilveszter közölte, ő nem értesült sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, és a tudományos szervezet érdekében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban, például Freund Tamás agykutató, akinek 2006-ban megjelent írására hivatkozva Vizi E. hangsúlyozta, „a valódi alkotások nem mérhetők kilóra, és optimális körülményeket kell biztosítani számukra”.

Borítóképünkön Vizi E. Szilveszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában