Érdekes összefonódások

2022.12.29. 12:00

Pénzért szapulhatta hazánkat a brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája

Csaknem 60 ezer eurót fizetett ki Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős európai uniós biztosnak a letartóztatott Pier Antonio Panzeri volt olasz baloldali EP-képviselő által alapított „civil" szervezet. A görög politikus még EU-biztosként migrációpárti politikájával és brüsszeli kötelező betelepítési kvótákkal vált ismertté. Felmerül a kérdés: Avramopulosz már akkor is pénzt kaphatott a döntéseiért?

Dimitrisz Avramopulosz sajtóértekezleten beszámol az európai migrációs stratégia keretében elért főbb eredményekről Brüsszelben, 2019. október 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Stephanie Lecocq

Avramopulosz a kezdetektől támadja a magyar kormányt

A görög politikus migrációért felelős uniós biztosként számtalan bevándorláspárti nyilatkozatot tett, a kötelező betelepítési kvóták erőltetése miatt pedig szembekerült a magyar kormánnyal. 2017 legvégén, a Politicóban megjelent írásában arról értekezett, hogy a 2015-ben kezdődő migrációs hullámmal Európába érkező bevándorlók itt maradnak, a migráció az új valóság, amelyet nem lehet megállítani, ezért inkább menedzselni kell azt. Nagy visszhangot kiváltó írásában a magyar határkerítést is támadta, szó szerint ezt írva: 

„Naiv dolog azt gondolni, hogy a társadalmaink homogének és bevándorlómentesek maradhatnak, ha kerítéseket építünk. A nap végén mindannyiunknak el kell fogadni, hogy a migráció, a mobilitás és a sokszínűség az új norma, és a politikánkat is ehhez kell igazítanunk.”

2017. július 26-án Avramopulosz egy hónapot adott hazánknak, Lengyelországnak és Csehországnak menekültügyi kötelezettségeinek teljesítésére. Ellenkező esetben a bizottsági szabálysértési eljárás új szakaszával fenyegetett – emlékeztet az Origo

Avramopulosz már hosszú évek óta éles bírálója a magyar bevándorlásellenes kabinetnek. Éppen ezért nem volt véletlen az sem, hogy 2017. augusztus 19-én, az akkor még a baloldali Jobbikhoz közeli Magyar Nemzetben írt véleménycikket.

„Ahhoz, hogy a migrációt ellenőrzés alatt tarthassuk a Földközi-tenger keleti medencéjében, elengedhetetlen, hogy Magyarország hozzákezdjen a menekültek befogadásához”

 – többek között erről írt Dimitrisz Avramopulosz egy nappal a magyar állam megalapításának ünnepe előtt.

Avramopulosz 2019 márciusában a HVG-nek nyilatkozott. Ebben többek között olyan valótlanságokat állított, hogy nemzeti programok keretében a bizottság a 2014 és 2020 közötti pénzügyi ciklusban több mint 110 millió eurót szánt Magyarországnak a külső határok menedzselésére, biztonsági intézkedésekre és a migráció kezelésére. Ebből több mint 52 millió euró támogatja a határok védelmét.

Később kiderült, hogy Avramopulosz hazudott, mert hazánk egyetlen fillért sem kapott határvédelemre.

Érdemes idézni Avramopulosz egyik legnagyobb ostobaságát 2019 márciusából:

„A migrációs válságnak vége. Az, hogy a migrációs válság megszűnt, egy újabb bizonyítéka annak, hogy az Európai Unió eddigi migrációs politikája sikeres”

 – mondta a korrupcióba keveredett volt uniós biztos.

Az Európai Unióba igyekvő migránsok Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel-fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 17-én
Fotós: Makszim Gucsek / Forrás: MTI/EPA/BELTA

A  letartóztatott Panzeri és Avramopulosz kapcsolata

Csaknem 60 ezer eurót  (kb. 25 millió forintot) fizetett ki Dimitrisz Avramopulosz egykori migrációért felelős görög néppárti (EPP) európai uniós biztosnak az a Pier Antonio Panzeri volt olasz baloldali európai parlamenti (EP-) képviselő által alapított Fight Impunity nevű civil szervezet, amely az uniós intézményeket megrázó korrupciós botrány középpontjában áll. 

Nagy valószínűséggel a görög politikus a jelenlegi uniós biztosoknál végzett lobbitevékenységéért kapta a pénzt, csakhogy a Fight Impunity nem szerepel az európai parlament átláthatósági nyilvántartásában, így a szervezet nevében a volt biztos nem lobbizhatott volna. 

Noha a nonprofit szervezeteknek a belga jogszabályok szerint évente be kell nyújtaniuk egy beszámolót tevékenységükről az illetékes hatóságoknak, a Fight Impunity hároméves fennállása során egyetlen ilyen dokumentumot sem adott át. A civil szervezet − papíron − a háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására és megbüntetésére jött létre, nonprofit egyesületként lett bejegyezve Brüsszelben.

Az Origo cikkét IDE KATTINTVA olvashatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában