Veszélyes időszak

2023.07.25. 09:22

Orbán Balázs úgy látja, elképesztő vezetői válság van Brüsszelben

Az elmúlt másfél év és a háború hatásai egyre tisztábban láthatóak – mondta Orbán Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kedden.

MW

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök politikai igazgatója Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét elemezve kiemelte:

nem lehet tagadni, hogy a háború vesztesei között ott van Európa és az Európai Unió

– írja az MTI.

A gazdasági számok egyértelműek: Németország recesszióba fordult, az ipar leépülése megkezdődött, az infláció az egekben – sorolta a politikus.

Ebből a vezetési válságból minél előbb ki kellene keverednie Brüsszelnek és ebből a szempontból a jövő év kulcsfontosságú lesz – utalt a jövő évi európai parlamenti választásokra. Orbán Balázs reményét fejezte ki, hogy lesz esély egy másfajta, jóval kiegyensúlyozottabb megközelítésre. Magyarországnak törekednie kell szövetségesek keresésére Európán belül és a világon mindenütt – húzta alá.

Kitért arra is, hogy Magyarországnak továbbra is „harcolnia kell”, az európai vitákba nem érdemes feltett kézzel belemenni.

Magyarország legfontosabb erejét abban látta, hogy a nagy ügyekben rendszeresen „szondázzák” a népakaratot, amiben feszültség van, több millió magyar állampolgár nyilvánít véleményt. Ezt a véleményt a magyar kormánynak kötelező képviselnie – közölte.

Orbán Balázs az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában rámutatott: nagyon veszélyes időszakba érkeztünk, nemcsak a szomszédban dúló háború miatt, hanem amiatt is, mert a két nagyhatalom – az Amerikai Egyesült Államok és Kína – vetélkedése meghatározó lesz a következő évtizedekben.

A történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha van egy hegemón, aki egyedül uralja a világrendet és van egy másik feltörekvő ország, akkor a kettejük viszonya alakulhat konfliktusok mentén és alakulhat békésen.

– Ezt egyelőre nem látjuk, hogyan alakul – jegyezte meg.

– Európa és Magyarország érdeke, hogy a két nagyhatalom közötti új egyensúly ne háborús körülmények között alakuljon ki, hanem békés együttműködés keretében. Egész Európának a következő években erre a politikai rendszerre kellene felfűznie a gondolkodását – hangsúlyozta.

Orbán Balázs szerint Magyarország számára a béke szorgalmazása és a békés világkereskedelem propagálása lehet az a külpolitikai „kitörési pont”, amin keresztül a nemzeti céljainkat is el tudjuk érni. Európa szerepét illetően is van egyfajta megosztottság. Vannak, akik azt mondják, hogy az Egyesült Államok segéderejeként kellene működni, ugyanakkor a magyar és francia álláspont arról szól, hogy Európának önálló pólusként kellene viselkednie és egyfajta közvetítő szerepet kellene betöltenie.

A jövő júliusra várt itthoni gazdasági fordulatról elmondta: most a legfontosabb, hogy megvédjék az eddigi eredményeket, a 2024-es költségvetési tervek ezt biztosítják. Továbbra is lesz teljes foglalkoztatottság, megvédik a nyugdíjak reálértékét, a rezsicsökkentést, és Európában a legtöbbet fordítják családtámogatásra – sorolta. Hozzátette: ez a körülöttünk lévő negatív tendenciák – az orosz–ukrán háború, az elhibázott szankciós politika – miatt sokkal több költségvetési forrást igényel, mint korábban és amennyit szeretnének.

A kormányfő Tusnádfürdőn arra utalt, azt remélik, ebben fordulat lesz a következő hónapokban és a költségek lefelé mennek, a gazdaság újraindításával pedig több forrás áll rendelkezésre és tovább tudnak lépni. Rövid távon védekeznek és hosszabb távon újra egy offenzív időszakot készítenek elő – jelezte Orbán Balázs.

A román fél által a tusnádfürdői beszéd előtt átadott demarsról elmondta: a mi álláspontunk az, hogy nagy szeretettel várjuk valamennyi ország vezetőjét, itt olyan helyzet van, hogy mondhatnak, amit szeretnének, és „erre a szabadságra mi, magyarok nagyon büszkék vagyunk, szívesen ajánljuk figyelmébe másoknak is”.

Orbán Balázs: a miniszterelnök az egyetlen magyar politikus, aki a nemzetközi térben is képes gondolkodni

Orbán Viktor az egyetlen magyar politikus, aki a nemzetközi térben is képes látni, gondolkodni, tervezni, és az egyetlen magyar politikus, akire nemzetközi szinten is odafigyelnek − fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére a magyar kormányfő idei tusványosi beszédével kapcsolatos nemzetközi reakciókról a miniszterelnök politikai igazgatója. 

Szerinte a nyugati világ politikusai közül kevesen beszélnek ilyen őszintén a világunk problémáiról, mint a magyar miniszterelnök. Az is különösen fontos üzenet akár a külföld számára is, ahogy a magyar külpolitika receptjét a következőképpen vázolta fel Orbán Viktor: nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket építeni, az európai uniós vitákban harcolni, a szellemi ügyekben kitartani, a nemzetegyesítésben pedig állhatatosnak maradni.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a baloldali sajtónak és véleményvezéreinek a rendezvényt és látogatóit lenéző, a kormánypárti politikusokat és támogatóikat rossz színben feltüntetni kívánó, oda nem illő témákat feszegető, szakmailag megkérdőjelezhető színvonalú beszámolóiról. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, hogy minden jelen lévő ellenzéki médiafelületnek adott interjút ő is, az esti programokon pedig számos sajtómunkatárssal és megmondóemberrel futott össze. 

„Úgy tűnt, hogy jól érzik magukat, a tusványosi hangulat talán rájuk is átragadt. Ha ez így volt, már megérte. Az egyik külföldi vendéggel beszélgettem, aki nevetve mondta nekem, miután majdnem egy óra után szabadultam az ellenzéki újságírók gyűrűjéből, hogy önmagában ez a jelenet, amit végignézett, cáfolja a magyar demokrácia rossz állapotával kapcsolatos mindenféle híresztelést és kritikát.”

A teljes cikk ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában