Közel–keleti konfliktus

2024.06.02. 10:43

A közvetítő országok a gázai háborút lezáró túszalku elfogadását sürgetik

Az izraeli–palesztin háború 240. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztin nők és gyerekek gyalogolnak lakhatatlanná tett házak romjai között a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsebalíjában 2024. május 31-én, amelynek reggelén az izraeli erők húsznapos műveletük végén kivonultak a palesztin településről

Forrás: MTI/AP

Fotó: Enasz Rami

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai színész támogató látogatáson vesz részt Izraelben

A világhírű amerikai színész vasárnap Jeruzsálemben találkozott Jichák Hercog államelnökkel, aki átadta neki a túszok megmentésének szimbólumait, a sárga kitűzőt és a katonai dögcédula-nyakláncot.

Nagyon nehéz időszakot élünk. Érezni a történtek mélyen sokkoló hatását. Örülünk, hogy itt lehetünk Izraelt támogatva, és megoszthatjuk Önnel, hogy Amerika határozottan a szövetségese, ahogy elnökünk is elmondta Önnek. Csak abban reménykedem, hogy a legutóbbi tárgyalások eredményt érnek el, és a túszok hamarosan visszatérnek

 - mondta a színész Hercognak az elnöki hivatal közleménye szerint.

Douglas korábban megtekintette Ziv Koren "Október hetedike" című fotókiállítását a Peresz Béke- és Innovációs Központban, és találkozott az októberi terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolt túszok családjaival.

A művész csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a világ nem láthatta eléggé az októberi mészárlás képeit, hogy azokat nem terjesztették azonnal. Szerinte ez információhiányhoz vezetett, és megakadályozta a válaszadást az Izrael elleni tüntetésekre.

Ellátogatott az övezet szomszédságában fekvő, és súlyos harcokat átélt Beeri kibucba is, ahol beszélgetett a kibuc tagjaival. "Itt olyan emberekkel találkoztam, akik hittek a békében. Akik vendégül látták otthonaikban palesztin szomszédaikat" - mondta el tapasztalatairól.

"Most azt kérdezem, hogyan gyógyulsz fel az ilyesmiből? Nemzedékekbe fog telni, ha egyáltalán lesz gyógyulás. Hogyan győzöd le a bosszúvágyat? Fogalmam sincs" - fogalmazott Michael Douglas.

Izrael szerint tervet kell kidolgozni a népirtó Hamász megsemmisítésére

A gázai háború leállítására vonatkozó amerikai terv alapvetően hibás, de a túszok szabadon engedése miatt Izrael elfogadja. Ophir Falk, Benjamin Netanjahu izraeli elnök külpolitikai főtanácsadója ugyanakkor elmondta, a népirtó Hamász megsemmisítésére is ki kell dolgozni egy tervet.

Ophir Falk szerint sok részletet kell még kidolgozni, például a népirtó Hamász megsemmisítésének tervét is.

 Benjamin Netanjahu izraeli elnök külpolitikai főtanácsadója a Sunday Timesnak nyilatkozott Joe Biden amerikai elnök terve kapcsán, ennek alapján

  • az első szakaszban fegyverszünetet kötnének a felek, majd
  • a Hamász néhány túszt visszaadna, végül pedig
  • határozott időre felfüggesztenék a harcokat. 

A  második szakaszban aztán minden foglyot szabadon engednének. Ez a sorrend megfigyelők szerint azt sugallja, hogy a Hamász továbbra is szerepet kap Egyiptom és Katar által közvetített fokozatos megállapodásokban, ami Izrael részéről felháborodást válthat ki.  

Biden amerikai elnök az elmúlt hónapokban már több tűzszüneti megállapodást javasolt, de mindegyik hasonló kerettel rendelkezik, és rendre kudarcot is vallottak. A javaslatok már ott zátonyra futottak, hogy Izrael a túszok mihamarabbi elengedését követeli, míg a Hamász csak a háború legvégén szabadítaná fel az elrabolt embereket.  

Falk megismételte Netanjahu álláspontját, miszerint

nem lesz tartós tűzszünet mindaddig, amíg minden célkitűzésünket nem teljesítjük.

Ugyanakkor Benjamin Netanjahu nyomás alatt van, hogy megőrizze kormányát. Két szélsőséges párt ugyanis már tiltakozott a Hamászt megkímélő álláspont miatt. A centrista partner, Benny Gantz volt tábornok ugyanakkor megfontolná a javaslatokat. 

A közvetítő országok a gázai háborút lezáró túszalku elfogadását sürgetik

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom közös közleményben sürgette az iszlamista Hamász terrorszervezetet és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró, izraeli-amerikai javaslatot.

Joe Biden amerikai elnök péntek este ismertette az Izrael által megfogalmazott megállapodás vázlatát, a három szakaszból álló tervet, amely elvezet az október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátásához, a gázai háború befejezéséhez és az övezet újjáépítéséhez.   

Becalel Szmotrics pénzügyminiszter és Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter szombat este kijelentették, hogy nem értenek egyet az amerikai elnök javaslatával, és azzal fenyegetőztek, hogy kilépnek a kormánykoalícióból, ha elfogadják a megállapodást. 

Szmotrics X-fiókjában közölte, hogy megmondta Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek, ő nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely egyetért a javasolt vázlattal, és úgy fejezi be a háborút, hogy közben nem pusztítja el a Hamászt, és nem hozza vissza az összes túszt.    

"Nem fogunk beleegyezni a háború leállításába a Hamász megsemmisítése előtt. Nem fogadjuk el, hogy aláássák a háború eddigi eredményeit az IDF kivonásával és a gázaiak visszatérésének engedélyezésével az övezet északi részébe. Nem engedjük meg olyan terroristák nagy számban való szabadon bocsátását, akik visszatérhetnek zsidókat gyilkolni" - írta Szmotrics.   

"Teljesen más biztonsági helyzet megteremtésére törekszünk Gázában és Libanonban, minden lakos visszatérésére az otthonába északon és délen, és hatalmas beruházásokra ezen területek felgyorsított fejlesztéséhez" - jelentette ki szombat este Bengvír.   

"Ez egy átgondolatlan alku, amely a terrorizmus győzelmét és biztonsági fenyegetést jelent Izraelnek. Elfogadása nem abszolút győzelem, hanem abszolút vereség" 

- vélekedett.   

"Nem engedjük, hogy a háború véget érjen a Hamász teljes felszámolása nélkül. Ha a miniszterelnök a közzétett feltételek mellett folytatja a meggondolatlan alkut, amely a háború végét és a Hamász megsemmisítésének feladását jelenti, akkor a Zsidó Erő párt feloszlatja a kormányt"

- figyelmeztetett a politikus.   

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék és a Van Jövő párt elnöke viszont azt írta X-fiókjában, hogy "biztosítjuk Benjámin Netanjahu miniszterelnöknek a biztonsági hálót a túszügylethez, ha Bengvír és Szmotrics elhagyja a kormányt". 

Lapid arra utalt, hogy februárban megígérte Netanjahunak, gondoskodik a kormányzati többséghez szükséges parlamenti mandátumokról, ha Szmotrics és Bengvír a túszalku miatt távozna a kormányból.   

A Munkapárt új vezetője, Jaír Golan méltatta Biden bejelentését X-fiókjában. "Biden elnök, Izrael igaz barátja, saját hangján elmondja azt, amit Izraelben már mindenki megértett a háború korai szakaszában. A harcok beszüntetése a feltétele az összes elhurcolt visszatérésének. Véget kell vetni a harcnak, és mindenkit hazahozhatunk" - írta. 

Szombat este országszerte mintegy negyedmillióan, ebből Tel-Aviv központjában, a Kaplan utcánál rendezett központi tüntetésen mintegy százhúszezren követelték a túszalkut, a háború végét és az előrehozott választásokat Izraelben. 

Vasárnap az izraeli hadsereg tovább harcolt a Gázai övezetben, Rafahnál megsemmisítettek egy rakétakilövő állomást néhány perccel azután, hogy onnan izraeli katonákra nyitottak tüzet.   

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy az elmúlt nap során több mint harminc légicsapást mértek a Hamász célpontjaira, köztük katonai infrastruktúrára, fegyverraktárakra és fegyveres iszlamistákra.   

Libanonban ketten életüket vesztették az IDF támadásában. A libanoni síita Hezbollah milíciához közeli Al-Manar című libanoni tévécsatorna jelentése szerint Izrael reggel óta tüzérséggel támad dél-libanoni célpontokat.

Az amerikai hadsereg lelőtt egy drónt és két rakétát a Vörös-tengeren

Az amerikai hadsereg szombaton két külön helyszínen lelőtt egy drónt és két rakétát, amelyeket jemeni húszi lázadók indítottak a Vörös-tenger déli része felett.  

Az incidensek idején a térségben tartózkodó hajók nem számoltak be sérültekről vagy károkról

- jelentette az Egyesült Államok térségbeli műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM) az X közösségi oldalon közzétett üzenetében.   

A megsemmisített drónt a nap folyamán lőtték le, két másik a tengerbe zuhant. Este a Centcom erői "sikeresen" elfogtak két hajó elleni ballisztikus rakétát a Vörös-tenger felett

- derült ki az üzenetből.     

Jemeni síita húszi fegyveres járőrözik Szanaában 2024. március 10-én, a muzulmán szent böjti hónap, a ramadán első napján. A palesztinokat támogató húszik a Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között a Gázai övezetben zajló konfliktus kiújulása óta számos drón- és rakétatámadást hajtottak végre a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben közlekedő kereskedelmi hajók, valamint brit és amerikai hadihajók ellen
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

A Jemen nagy területeit ellenőrző húszik november óta hajtanak végre támadásokat olyan hajók ellen, amelyekről úgy vélik, hogy Izraelhez kötődnek. Azt állítják, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok iránti szolidaritásból cselekszenek. Az övezetben Izrael véres háborút folytat a Hamász ellen, megtorlásul a palesztin iszlamista szélsőséges mozgalom október 7-én, izraeli földön elkövetett, példátlanul véres támadásáért.   

A húszi támadásokra válaszul az Izraelt támogató Egyesült Államok decemberben többnemzetiségű tengeri védelmi erőt állított fel, és csapásokat hajtott végre a húszik ellen Jemenben, olykor az Egyesült Királyság segítségével. A húszik azóta kiterjesztették támadásaikat az Egyesült Államokhoz és az Egyesült Királysághoz kapcsolódó hajókra is.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában