Közel-keleti konfliktus

2024.06.20. 11:38

Bejrút elhatárolódott a Hezbollah Ciprus elleni fenyegetéseitől

Az izraeli–palesztin háború 258. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izrael légicsapásban megrongálódott lakóépületek a Gázai övezet középső részén lévő Bureidzs menekülttáborban 2024. június 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Bejrút elhatárolódott a Hezbollah Ciprus elleni fenyegetéseitől

A libanoni kormány csütörtökön jelezte, hogy fenn akarja tartani a Ciprushoz fűződő baráti viszonyt, miután előző nap az országban jelentős hatalommal bíró Hezbollah síita fegyveres mozgalom Izrael mellett Ciprust is megfenyegette.

Abdalláh Buhabib libanoni külügyminiszter kijelentette: számítanak Ciprus pozitív közreműködésére is a közel-keleti térség stabilitásának biztosításában. 

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerdán "megbízható forrásokból származó információkra" hivatkozva azt állította, hogy Izrael megpróbál hozzáférést szerezni a ciprusi légitámaszpontokhoz a Libanon elleni támadásokhoz, és ha Nicosia erre engedélyt ad, a Hezbollah a háborúban részes félnek fogja tekinteni a szigetországot, a földközi-tengeri létesítmények pedig katonai célpontokká válnak. Hozzátette, hogy információi szerint az izraeli hadsereg Cipruson a libanoniakhoz hasonló hegyvidéki területeken gyakorlatozik, valamint ciprusi repülőtereket is használnak.

Ciprus csütörtökön visszautasította a fenyegetést, Konsztantinosz Letübiotisz kormányszóvivő pedig kijelentette, hogy Naszrallah állításai "nem felelnek meg a valóságnak", és jelezte: hazája továbbra is szeretné fenntartani barátságos kapcsolatát Ciprussal.

Naszrallahot egyes libanoni politikusok arra figyelmeztették, hogy megjegyzései árthatnak Libanon Ciprushoz és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az uniós tagállam Ciprus elleni fenyegetés egyúttal az EU összes tagállama ellen irányul.

Ciprus és Libanon évtizedek óta szoros kapcsolatot ápol egymással azóta, hogy a szigetország több ezer menekült libanoni számára nyújtott menedéket az 1975 és 1990 közötti libanoni polgárháború idején. Sok libanoni állampolgár az ország gazdaságának 2019 végén bekövetkezett összeomlását követően ismét Ciprusra költözött.

Független ENSZ-szakértők óva intik a hadiipari vállalatokat attól, hogy fegyvert szállítsanak Izraelnek

Független ENSZ-szakértők óva intették csütörtökön a hadiipari vállalatokat attól, hogy Izraelnek szállítsanak lőszert, illetve fegyvert.

A szakemberek Genfben kiadott nyilatkozatukban figyelmeztettek, hogy az érintett cégek emberi jogi jogsértéseket követhetnek el ezzel. Név szerint több mint harminc céget, illetve befektetőt neveztek meg, köztük a német Rheinmetallt és a ThyssenKruppot.

Ezek a vállalatok, amelyek fegyvereket, alkatrészeket és lőszereket szállítanak az izraeli hadseregnek, azt kockáztatják, hogy társtettessé válhatnak az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének súlyos eseteiben

 - emelték ki a szakértők, egyben emlékeztettek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Izraelhez intézett felszólítására, hogy vessen véget a Rafah ellen indított katonai műveletnek, valamint Karim Khan főügyésznek izraeli kormánytagok ellen kérvényezett elfogatóparancsára.

A szakértők szerint ezért a további fegyverszállításokra az emberi jogokat, illetve a nemzetközi humanitárius jogot sértő izraeli műveletek tudatos támogatásaként lehet tekinteni.

A szakemberek több mint harminc fős csoportját az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa bízta meg különböző emberi jogi kérdéskörök feldolgozására. A szakértők a világszervezettől függetlenül dolgoznak, tevékenységükért nem kapnak fizetést.

Izraeli légicsapásban megöltek egy Hamász-parancsnokot

Az izraeli hadsereg szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy az izraeli légierő a Gázai övezet északi részén végrehajtott célzott légicsapással megölte a palesztin Nohba erők egyik parancsnokát, aki részt vett az izraeliek elleni tavaly októberi mészárlásban, amelynek nyomán Izrael elindította hadműveletét a főként palesztinok lakta övezetben.

A jelentés szerint a légierő a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanún városban ölte meg az övezetet irányító, iszlamista Hamász fegyveres szárnyához tartozó Nohba egyik parancsnokát, Ahmed Hasszán Szalmi asz-Szuarkát. Az október 7-i terrortámadásban betöltött irányító szerepe mellett ő vezette Bét-Hanún térségében a szárazföldi hadműveletben részt vevő izraeli erők elleni harcokat.

A hadsereg azt is közölte, hogy erői tovább tevékenykednek a Gázai övezetben, benne a déli Rafah város környékén, ahol több Hamász-fegyverest megöltek.

Tűzpárbajról számolt be a szóvivő a másik palesztin területen, Ciszjordániában fekvő Dzsenínben is, ahová közlése szerint csütörtök reggel nagy erőkkel vonultak be izraeli katonák.

Michael Malchieli vallásügyi miniszter egy szerda esti nyilatkozatban kijelentette: Izrael jelenleg „a nagyobb északi dolgokra készül fel”.

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője a 13-as tévécsatornának szerdán adott interjújában kijelentette, hogy „a Hamász megsemmisítése, felszámolása egyszerűen szemfényvesztés” a közvélemény felé. Leszögezte, hogy „a Hamász meggyengítésének módja egy új kormány létrehozása a Gázai övezetben”.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szintén arról beszélt, hogy „az általam vezetett biztonságpolitikai kabinet a háború egyik céljaként a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítését határozta meg. Az IDF (izraeli hadsereg) természetesen elkötelezett emellett.”

A Hamász egy gondolat, egy párt. Az emberek szívében gyökerezik – téved, aki azt hiszi, hogy meg tudjuk szüntetni a Hamászt. Ez maga a Muzulmán Testvériség, mely már sok-sok éve létezik

– közvetítette Hagari a hadsereg álláspontját.

„A politikai szint dönt. Ez az útja annak, aki valóban meg akarja gyengíteni a Hamászt” – hangsúlyozta a szóvivő.

„Ha nem viszünk valami mást Gázába, akkor a végén elfogadjuk a Hamászt” – tette hozzá. „Lehetetlen az összes túsz visszajuttatása katonai műveletekkel. El kell jutnunk egy olyan helyzethez, amikor az elraboltakat más módon visszaküldik. A hadsereg szerepe az, hogy megteremtse a lehetséges feltételeket, a politikai szint szerepe az, hogy meghozza ezeket a döntéseket” – fejtette ki az október 7-én a Gázai övezetbe hurcolt túszokról.

Csütörtök reggel a túszok családjai, valamint a visszatérésükért és a gázai tűzszünetért küzdő aktivisták leállították a forgalmat és gumiabroncsokat égettek Izrael számos legfontosabb főútjain, köztük Tel-Aviv legfontosabb útján, az Ajalonon, valamint Benjámin Netanjahu tengerparti villájánál, Cezareánál. A rendőrség őrizetbe vett öt, abroncsokat égető tiltakozót a 6-os főúton.

Jelenleg százhúsz – élő és halott – túszt őriznek az iszlamista szervezetek a Gázai övezetben. Az Izrael által közzétett hivatalos adatok szerint negyvenhárom elrabolt halt meg fogságban.

Ciprus visszautasítja a Hezbollah vezetőjének fenyegetéseit

Ciprus csütörtökön visszautasította Hasszán Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita fegyveres mozgalom vezetőjének fenyegetéseit, aki előző nap óva intette az uniós szigetországot az izraeli hadsereggel való együttműködéstől.

Ha Ciprus az izraeli hadsereg rendelkezésére bocsátja repülőtereit és katonai bázisait, akkor „a háború részesévé válik” – mondta Naszrallah.

„A Hasszán Naszrallah által tett célzások nem felelnek meg a valóságnak” – reagált Konsztantinosz Letübiotisz ciprusi kormányszóvivő a ciprusi RIK közszolgálati rádióban.

Az elmúlt években az izraeli és ciprusi média többször is beszámolt arról, hogy az izraeli hadsereg különleges egységei a szigetországban ciprusi egységekkel együtt gyakorlatoztak.

A Libanon és Izrael között kialakult ellentétek miatt, egyre nagyobb az aggodalom, hogy az izraeli hadsereg és a Hezbollah közötti határ menti összecsapások tovább eszkalálódhatnak.

Az izraeli hadsereg kedden este közölte, hogy jóváhagyta a műveleti terveket egy libanoni offenzívához. Aznap Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter is figyelmeztetett, hogy hamarosan döntés születhet a libanoni Hezbollah síita szervezet elleni háborúról.

Ez történt szerdán:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában