Ukrán válság

2024.06.30. 12:12

Egy szemtanú állítja: ukrán katonák civilekre támadtak

858. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán 43. tüzér dandár katonái 2SZ7-es Pion önjáró lövegen a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó orosz fronton 2024. június 24-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Jevhen Maloletka

Tizenhét férfi illegális kiutazását akadályozta meg az ukrán határőrség a magyar határon

Tizenhét férfi illegális kiutazását akadályozta meg az ukrán határőrség a magyar határon - közölték vasárnap a kijevi hatóságok. 

A hivatalos tájékoztatás szerint a szökni készülőket szállító kisbuszt alig kétszáz méterre állították meg az egyik határátkelőtől. A férfiak Ukrajna különböző régióiból származnak, és Magyarországra akartak szökni. A hatóságok szerint 3-12 ezer dollár közötti összeget fizettek embercsempészeknek, hogy kijuthassanak az országból. 

Az Oroszországgal hadban álló Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18-60 éves, hadköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják el az ország területét. 

Az ukrán határőrizeti hatóságok egy másik esetről is beszámoltak: szombat este a nyugati Csernyivci régióban két férfi bozótvágó késekkel támadt a határőrökre. A hatóságok beszámolója szerint az egyik támadót agyonlőtték, míg társát megsebesítették - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.
 

A háborúpárti Tusk megállapodást írhat alá Zelenszkijjel

Lengyelország szinte biztosan aláír kétoldalú biztonsági megállapodást Ukrajnával a NATO júliusi washingtoni csúcstalálkozója előtt – mondta a lengyel kormányfő. Donald Tusk azt is közölte, hogy a július 9-én kezdődő washingtoni NATO-csúcs előtt Varsóban tárgyalnak Ukrajna elnökével.

A védelmi miniszterrel együtt meg kell határoznom, hogyan segíthetünk továbbra is Ukrajnának, de nem gyengíthetjük Lengyelország védelmi képességeit

– mondta a háborúpárti Tusk újságíróknak.

99 százalékos esély van arra, hogy aláírjuk ezt a megállapodást Zelenszkij elnökkel

– húzta alá a lengyel miniszterelnök. Donald Tusk elmondta, hogy a megállapodás gyakorlatilag „kész”, és csak néhány részletet és megfogalmazást kell tisztázni.

Zelenszkij szerint erre van szüksége Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte felhívását, amelyben több nagy hatótávolságú fegyver használatára és a légvédelem erősítésére szólított fel, miután egy rakétatámadásban hét ember, köztük két gyermek életét vesztette – adta hírül a BBC

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

A Vilnyánszk városát ért orosz támadásban legkevesebb 31-en megsebesültek – közölték az ukrán tisztviselők.

Összesen 11 civil halt meg, illetve további 37 szenvedett sérüléseket szombaton Ukrajna területén rakétatámadások következtében 

- írja a Mandiner.

Egy szemtanú állítja: ukrán katonák civilekre támadtak

Ukrán katonák célzottan, drónokkal támadták a civilek egy csoportját, amely épp Dzerzsinszkből akart kimenekülni – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Egy szemtanú szerint az incidens csütörtökön történt.

Körülbelül 16-18 órára vittek ki minket, mert az ukrán hadsereg rájött, hogy elkezdték evakuálni a civileket, és vadászni kezdtek rájuk. Éppen csak beléptünk az erdősávba, és máris egy csomó felderítő és harci drón lebegett felettünk. Elkezdtek lövöldözni

– hangsúlyozta. 

A menekült hozzátette, hogy az ukrán fegyveres erők lőttek rájuk, bár az összes evakuált tisztán láthatóan civil ruhában volt - számol be róla a Mandiner.

ORFK: több mint tizennégyezren érkeztek Ukrajnából szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 7847-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6554-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek

- közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.

Ez történt szombaton:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában