Közvélemény-kutatás

2024.07.09. 08:54

A magyarok többsége a Patrióták programjával ért egyet

A Magyar Nemzet cikkében arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Néppárt a magyar választók álláspontjával teljesen ellentétes értékrendet képviselt. A Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából kiderül, hogy a hazai szavazók többsége a Patrióták Európáért pártcsalás álláspontjával ért egyet.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Miközben a magyar kormánypártok vezetésével Patrióták Európáért néven új, a nemzeti érdekeket szem előtt tartó jobboldali pártcsalád alakult az Európai Parlamentben, az Európai Néppárt (EPP) ismét a szocialistákkal és liberálisokkal kötött baloldali, a kormánypártok által „háborúpártinak” nevezett koalíciót. Ebbe léptek be a magyarországi baloldali pártok is, mindenekelőtt a Magyar Péter-féle Tisza Párt.

A Nézőpont Intézet megvizsgálta, hogy az előző európai parlamenti ciklus öt kiemelten fontos döntése során hogyan szavazott az Európai Néppárt és hogyan gondolkodnak arról a magyarok, illetve – a párt június 30-i „Patrióta kiáltványa” alapján – a Patrióták Európáért új jobboldali pártcsalád - számol be róla a Magyar Nemzet

A közvélemény-kutatási eredmények és a képviselőcsoport szavazási statisztikáinak összevetése alapján a szuverenitásvédelem, a gyermekvédelem, a migránskvóta, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentessége, illetve a befagyasztott uniós források ügyében az Európai Néppárt a magyar választók álláspontjával teljesen ellentétes értékrendet képviselt.

Miközben a magyarok négyötöde (81 százaléka) egyetért azzal, hogy minden országnak védenie kell a szuverenitását a külföldi befolyás ellen, az Európai Néppárt 86 százaléka megszavazta azt a Magyarországról szóló európai parlamenti állásfoglalást, amely többek között elítélte a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény elfogadását is.

Ezzel szemben a Patrióta Kiáltvány éppen a magyarok többségének álláspontjával összecsengően zárul: „Előtérbe helyezzük a szuverenitást a föderalizmussal szemben, a szabadságot a diktátumokkal szemben, és a békét: ez az Európát szolgáló patrióták kiáltványa.”

A magyarok 71 százaléka szükségesnek tartja a magyar gyermekvédelmi törvény szigorítását (illetve nem ért egyet azzal, hogy a szigorítás szükségtelen lenne), s mindössze 22 százalékuk tartja ezt szükségtelennek. Ezzel szemben az Európai Néppárt 68 százaléka megszavazta azt az európai parlamenti állásfoglalást, amelyben elítélték a magyar gyermekvédelmi törvényt.

Az elfogadott dokumentum sérelmezte többek között azt az Alaptörvényben rögzített tételmondatot is, miszerint az anya nő, az apa pedig férfi, valamint hogy Magyarország védi a gyermekek azon jogát, hogy személyazonosságukat születési nemükkel összhangban állapítsák meg.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Patrióta Kiáltványban ugyan a magyar gyermekvédelmi törvényről konkrétan nem esik szó, de az üzenet mégis egyértelműen kiolvasható a szövegből. A manifesztum megalkotói szerint Európa a valódi szabadságjogok, alapvető jogok és az emberi méltóság védelmezője, és ugyanakkor erőteljesen ellenáll „minden olyan kísérletnek, amelynek célja ezeknek a szabadságjogoknak a korlátozása vagy átértelmezése”, valamint „ellenáll az olyan ultimátumoknak, amelyek célja annak az éppen divatos trendek szerinti megváltoztatása”.

Szintén a magyarok többségi véleményével ellentétes lépésnek számított a migrációs paktum megszavazása. 

Miközben Magyarországon a választók több mint kétharmada (69 százalék) ellenzi, hogy egy EU-tagállamnak nyolcmillió forintot kelljen fizetni, ha nem fogadja be más tagállamból küldött migráns menekültkérelmét, addig az Európai Néppárt 80 százaléka megszavazta a „kötelező szolidaritási mechanizmusra” keresztelt migránskvótát, mely szankcionálja a be nem fogadó országokat.

Forrás: Nézőpont Intézet

A Patrióta Kiáltvány a migráció ügyében is a magyarok túlnyomó része által régóta támogatott álláspontot képviseli. A szöveg azt hangsúlyozza, hogy a patrióták olyan Európát szeretnének, amely „elszánt a határai megvédése, az illegális migráció megállítása és kulturális identitása megőrzése mellett”.

A teljes cikk a további részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában