A jó munka elismeréseként

2 órája

A BKK vezérigazgatója busás jutalmat, a cég pedig rekordösszegű büntetést kapott

Rekordösszegű büntetést kapott a BKK, mert törvénysértően járt el egy tavalyi busztenderen a vállalat.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester és Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

Kétszázmillió forint büntetést szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-ra

– közölte határozatában a Közbeszerzési Hatóság. Mint kiderült, az egyik tavaly kiírt busztendert számos ponton törvénysértő módon bonyolította le a társaság.

Vitézy Dávid közösségi oldalán emlékeztetett: 

épp vasárnap kapott a BKK vezérigazgatója 11 millió forint jutalmat Karácsony Gergelytől a 2023-as munkájáért a havi 2,8 milliós fizetésén felül. 

Leszögezte:

Walter Katalin prémiuma önmagában elfogadhatatlan csak amiatt is, mert a járatritkítás utáni lebukást követően azt mondta, hogy az utasokkal azért nem egyeztettek, mert a felszolgált pulykákat se szokták hálaadás előtt megkérdezni a sorsukról.

Vitézy Dávid szerint az viszont egész biztos, hogy egy 200 milliós, egyértelműen a BKK vezetésének felróható közbeszerzési bírság után nem jár prémium – írja a Magyar Nemzet

Kérem a főpolgármestert, módosítsa a tegnapi döntését és vonja vissza a BKK vezérigazgatójának prémiumát!

– zárta bejegyzését a szakértő.

Reagált a BKK: megalapozatlan a Közbeszerzési Döntőbizottság döntése

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint megalapozatlan a Közbeszerzési Döntőbizottság 200 millió forintos büntetést kirovó határozata, ezért azt közigazgatási perben megtámadja.

A BKK hétfőn közölte az MTI-vel: a szervezetet „teljes meglepetésként érte” a KDB 200 millió forintos büntetést kirovó határozata. Hozzátették: „a jogorvoslatot indító pályázó 10 milliárd forinttal többet kért volna ugyanazért a szolgáltatásért, mint a nyertesnek kihirdetett pályázó”.

A BKK tudatta azt is, hogy a KDB mostani döntését ugyanúgy megalapozatlannak tartja és közigazgatási perben támadja meg, mint a Lánchíd felújításával kapcsolatban tavaly kirótt bírságot, „amelyről a Fővárosi Törvényszék utóbb megállapította, hogy jogszerűtlen volt a KDB részéről”.

A Közbeszerzési Döntőbizottság hétfőn tette közzé határozatát, amelyben megállapította, hogy a BKK megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt egy 2023-as, autóbuszvonalak üzemeltetésére kiírt közbeszerzés során, többek között azzal, hogy a részvételi felhívásban nem rögzítette pontosan és egyértelműen a szállítási határidőket és nem határozta meg egyértelműen a "gyártói vagy szállítói nyilatkozat" adattartalmát. A KDB 200 millió forint bírságot szabott ki a BKK-ra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában