Interjú

2 órája

Hölvényi György: demokráciadeficittel küzd az Európai Parlament

Az Európai Parlamentnek mint intézménynek a kudarca, hogy a harmadik legnagyobb frakció, a Patrióták Európáért képviselőit a baloldal akadályozta a szakbizottsági vezető pozíciók megszerzésében. A jogsértőknek ezért felelniük kell – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) európai parlamenti képviselője.

MW

Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője az Európai Parlament (EP) fejlesztési bizottságának (DEVE) alakuló ülésén az EP brüsszeli épületében 2024. július 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Purger Tamás

A lap pénteki számában megjelent interjúban Hölvényi György azt mondta: személyesen nem érintette meg, hogy a fejlesztési bizottság alakuló ülésén a baloldal megakadályozta az alelnöki pozícióját, az viszont felháborítja, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciójának képviselői azért nem kapják meg a jogszerűen nekik járó pozíciókat, mert a baloldali többség politikai ügyekben nem ért velük egyet.

Ezt életveszélyes gyakorlatnak tartom az európai demokrácia szempontjából. A Patrióták Európáért frakció kemény munkába kezdett, mert ennek az ügynek a végére kell járni, jogi útra kell terelni a történteket

– fogalmazott, emlékeztetve arra, hogy a szakbizottsági pozíciók kiosztása egy korábban kidolgozott és elfogadott rendszer alapján történik, amely szerint az Európai Parlamentben a választási eredményeket tükröző elosztási rendszert kell alkalmazni. Ez sérült esetükben.

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés a Patrióták Európáért soraiban ülni több évtizedes európai néppárti (EPP) munka után, Hölvényi György azt mondta: az EPP-n belüli munka előnye az volt, hogy ez egy több évtizedes, bejáratott módszerekkel és intézményi gyakorlattal rendelkező pártcsalád.

„Ugyanakkor az ideológiai törésvonalak miatt az ember egy ideje már érezte, hogy ez így nem fog menni. A Patrióták Európáért frakcióban azt a lehetőséget látom, hogy ténylegesen egyensúly jöjjön létre a tagállamok és az Európai Unió mint intézményrendszer között. Egyre nyilvánvalóbb ugyanis, hogy egy olyan nemzetek fölötti világ épül, ami az európai polgárok akaratával megy szembe. Számomra ennek az ellensúlyát jelenti a Patrióták Európáért”

– emelte ki.

„Demokráciadeficittel küzdünk. Ez a folyamat rendkívül veszélyes, mert az emberek egy idő után okkal kérdezik, tulajdonképpen miért is van szükség az Európai Parlamentre? Szerintem igenis jó intézményi lehetőség az Európai Parlament, hiszen egy keretet ad, ahol az európai nemzetek együtt dolgozhatnak egy szélesebb, európai közjóért” – mutatott rá az EP-képviselő.

Hölvényi György szerint ami meghatározza a következő időszak munkáját, az a háború és a béke kérdése.

Európa biztonságáról és jövőjéről van szó. A nemzeti és az európai szuverenitás is veszélyben van, ezeket meg kell erősíteni. Mind az Egyesült Államoknak, mind pedig Oroszországnak komoly érdeke fűződik ahhoz, hogy európai befolyását növelje. Arról fog szólni a következő időszak, hogy ezt a helyzetet miként lehet érdemben kezelni, és Európa geopolitikai súlyát növelni

– fogalmazott a politikus.

A teljes interjúért kattintson.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában