Hőség

2024.07.13. 09:48

Folytatják a vízosztást a nagyobb vasút- és autóbusz-állomásokon

Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.

MW

A MÁV-START Zrt. munkatársai ásványvizet osztanak az utasoknak a hőség miatt a Nyugati pályaudvaro

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A vizet a készlet erejéig tudják biztosítani, ezért arra kérik az utasokat, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy más szomjoltó folyadékkal induljanak útra.

Budapesten a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron a peronoknál, vidéken a miskolci, debreceni, nyíregyházi, szegedi, szolnoki, győri, pécsi állomáson az ügyfélszolgálaton, a tapolcai, zalaegerszegi, veszprémi, celldömölki, békéscsabai, kecskeméti, nagykanizsai, siófoki, fonyódi állomáson a pénztárban kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók

 - tájékoztattak.

A Volánbusz vidéken Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen oszt ásványvizet - ismertetik a közleményben.

Magas napi középhőmérséklet, zivatarok és nagyon erős UV-B sugárzás is várható a hétvégén

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. hat vármegyére vasárnap éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: vasárnap az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és a hétvége mindkét napján kialakulhatnak helyenként zivatarok.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez szombaton eljuttatott veszélyjelzésében arról tájékoztattak: vasárnap éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok valamint  vármegye területére adtak ki a hőség miattpiros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Erre az időszakra további het - Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Tolna - vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

A HungaroMet Zrt. figyelmeztető előrejelzése szerint egy jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati részén átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet.

Szombaton előbb a Tisza vonalában és a Tiszántúlon alakulhatnak ki helyenként zivatarok, majd később, a délutáni óráktól a Dunántúlon is egyre több helyen lehet számítani rájuk nyugat, délnyugat felől. Utóbbiak akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Az esti, éjszakai órákban a zivatarok északkelet felé haladva egyre inkább az északi országrész felé húzódnak. Vasárnap napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki - írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések, jégeső és lokálisan intenzív csapadék kísérheti. A Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra is van esély felhőszakadás kíséretében.

Vasárnap nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Nyugat-Dunántúlon, a Közép-Dunántúlon, a Dél-Dunántúlon, Pest vármegyében és Budapesten, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon is - közölte a meteorológiai szolgálat.

Azt kérik, mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen, napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használatát javasolják, továbbá arra figyelmeztetnek, hogy normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A várható UV-B értékek területi eloszlása ITT tekinthető meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában