Jó tanítvány

2024.07.10. 10:02

Gyurcsányi módon trükközik a hitelekkel Karácsony Gergely

Budapest főoolgármestere ugyanazt a módszert alkalmazta, mint amit Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő, aki a 2006-os választás előtt „trükkök százaival” leplezte az adósságot, hogy elkerülje a bukást. A Karácsony által beindított adósságspirál csak nőni fog, és nehéz megmondani, mi szabhat határt ennek a trükközésnek, amennyiben ő marad a főpolgármester. Ebben az esetben ugyanaz a pénzügyi vergődés és szerencsétlenkedés fog folytatódni, ami Budapest csődjét vetíti előre – mutatott rá a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyûlési képviselõ, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Wintermantel Zsolt a Metropolnak elmondta, hogy

sok száz millió, de akár milliárdos tétel is lehetett a kamata annak az 50 milliárdnak, amelyet a csőd szélén táncoló Karácsony Gergelyék a tavalyi faktorálás után visszafizettek a bankoknak, gyakorlatilag hitelből él és működik a város, a pénzügyi trükkök sora mellett is csak a csőd szélén egyensúlyoz

A kormánypárti politikus kijelentette: új szemléletre lenne szükség, ugyanis

ha Karácsony Gergely marad a főpolgármester, az ugyanazt a pénzügyi vergődést, szerencsétlenkedést és Budapest csődjét vetíti előre, mint ami az elmúlt négy és fél évet jellemezte, ezt az évet pedig az új főpolgármester nagyon nehezen tudja majd megoldani.

A portál arról ír, hogy Karácsonyék pénzügyi trükkökkel az év végére körülbelül 53–55 milliárd forintnyi hiányt tüntettek el. Ez azt eredményezte, hogy idén májusban újra meg kellett csinálni azt a faktorálást (egyfajta trükkös hitelhez jutás), amihez tavaly ősszel folyamodtak először – állította Wintermantel Zsolt. 

Bár Karácsonyék az idén befolyó iparűzési adóból fedezték a tavalyi kötelezettségeket, ennek az lett az ára, hogy az idei törlesztéseket már májusban sem tudták teljesíteni. Az újabb 50 milliárdos faktorálást pedig kis szerencsével talán vissza tudja fizetni ősszel a főváros, de oly módon, hogy szintén erre költi el az akkori iparűzési adót. 

Ebből is látszik, hogy Karácsonyék mindig előre élik fel a bevételt 

– mutatott rá a kormánypárti frakcióvezető. Wintermantel Zsolt hozzátette: ez azt jelenti, hogy akkor az év végének a finanszírozását újra ilyen pénzügyi trükkökkel kell megoldani.

Karácsony Gergely ebből adódó adósságspirálja csak nőni fog, és nehéz megmondani, mi szabhat határt ennek a trükközésnek, amennyiben ő marad a főpolgármester.

A további részletekért kattintson IDE! 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában