Közel-keleti konfliktus

8 órája

Mecsetet bombázott le az izraeli hadsereg Gázában

Az izraeli–palesztin háború 283. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy romos ház az al-Maghazi palesztin menekülttáborban egy izraeli bombázását követően

Forrás: AFP

Fotó: Eyad Baba

Az EU izraeli telepeseket sújtott szankciókkal

Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért – tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

A brüsszeli közlemény szerint a jegyzékbe vett emberek és csoportok felelősek a mindenkit megillető, az elérhető legmagasabb szintű testi és szellemi sérthetetlenséghez való joggal, a tulajdonhoz való joggal, a magán- és családi élethez való joggal, a vallás vagy meggyőződés szabadságához és az oktatáshoz való joggal való visszaélésért.

Az érintettek erőszakot követtek el, fizikailag és verbálisan zaklattak palesztinokat, illetve fenyegettek meg ciszjordániai pásztorközösségeket. A jegyzékbe vételek között szerepel egy erőszakos aktivistákból álló izraeli csoport, mely támadások elkövetésével rendszeresen akadályozza meg az élelmiszert, vizet és üzemanyagot Gázába szállító humanitárius segélyszállítmányok eljutását. Egy másik szankcionált izraeli szervezet nyíltan etnikai tisztogatásra szólított fel a palesztinokkal szemben

 – írták.

Az Európai Unió 2020. december 7-én hozott létre globális szankciórendszert, hogy az elkövetés helyétől és az elkövetők kilététől függetlenül világszerte fellépjen azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek.

A pusztítás nyomait nézik palesztinok egy izraeli rajtaütés után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttáborban
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

A globális szankciórendszer az EU álláspontja szerint elősegíti számos kulcsfontosságú uniós cél elérését, így például a béke megőrzését, a nemzetközi biztonság megerősítését, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítását és előmozdítását. A szankciók azokra a személyekre és szervezetekre összpontosítanak, akiknek és amelyeknek a tevékenysége veszélyezteti ezeket az értékeket.

A megszorító intézkedések EU-s beutazási tilalmat írnak elő a listán szereplő személyekkel szemben, illetve pénzeszközök befagyasztását a magánszemélyekkel és szervezetekkel szemben. Ezenkívül az EU-s állampolgároknak vagy az EU-ban bejegyzett szervezeteknek tilos közvetlenül vagy közvetve pénzeszközöket rendelkezésre bocsátaniuk a jegyzékben szereplők részére.

Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében bevezetett intézkedések jelenleg 113 személyre és 31 szervezetre vonatkoznak.

Mecsetet bombázott le az izraeli hadsereg Gázában

Legalább 22 ember meghalt abban a szombati légitámadásban, amely egy rögtönzött mecsetet ért egy menekülttáborban, Gáza nyugati részén – írja a Világgazdaság a CNN értülése alapján.
Az al-Ahli kórház sürgősségi osztályának vezetője, Amjad Elewa elmondta, hogy 20 ember már a mecsetben elhunyt, további két férfi pedig az egészségügyi intézményben halt bele sérüléseibe. A gázai polgári védelem szóvivője, Mahmúd Basal arról számolt be, hogy

a robbantás a déli ima közepén történt.

Hozzátette: a sérülések mindegyike súlyos eset, sok esetben amputációs műtétet igényel. A jelenetről készült videón holttestek láthatók imára kiterített szőnyegen. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egyelőre nem kommentálta az incidenst.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:





 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában