Békemisszió

2024.07.13. 17:43

Német lapban méltatták Orbán Viktort

Dieter Stein, a Junge Freiheit német lap főszerkesztője arról írt véleménycikkében, hogy Orbán Viktor olyat tett, amire az Európai Unió egyetlen tagállama sem volt képes korábban.

MW

Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor találkozója Kijevben

Fotó: Genya Savilov

A magyar miniszterelnök eddig nem megszokott dolgot tett, miután Magyarország átvette a soros uniós elnökséget – jelentette ki véleménycikkében Dieter Stein, a német Junge Freiheit című lap főszerkesztője – írja a Magyar Nemzet. Felidézte, hogy Orbán Viktor a június végi uniós csúcstalálkozót követően Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt az orosz–ukrán háború lezáró békéről. Ezt követően Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ami után Hszi Csin-ping kínai elnökkel is tárgyalóasztalhoz ült a békemisszió következő állomásán.

Mindezt azzal a céllal, hogy végre mozgolódás legyen a holtpontra jutott ukrajnai háborúban. Az orosz–ukrán háború harmadik évében megakadtak a harcok, egyik hadviselő félnek sincs elég ereje ahhoz, hogy végleg legyőzze az ellenséget. Ennek ellenére mindkét oldalon naponta százak és ezrek halnak meg, vagy sérülnek meg

– összegezte a jelenlegi helyzetet Dieter Stein.

 

Orbán Viktor megnyitotta a párbeszédet

A szerző szerint Orbán Viktor okosan kihasználja a háború azon szakaszát, amelyben egy európai diplomáciai kezdeményezésnek esélye lehet. A Nyugat hozzáállása ugyanis rendkívül zavaros képet fest arról, miként gondolkodnak az orosz–ukrán háború lezáró békéről. Megjegyezte:

Az Egyesült Királyságban jelenleg az új munkáspárti kormányra való átállás zajlik. Emmanuel Macron francia elnök alig tudta stabilizálni a közelmúltbeli parlamenti választások után erodálódott hatalmát. Németországban a Scholz-kormány támogatottsága történelmi mélyponton van a dadogó gazdasági motor közepette, míg az Ukrajnának nyújtott folyamatos segélyezés további hatalmas, milliárdos lyukakat tép. Az élen pedig az USA áll, a világhatalom, amelynek elnöke a Nyugat vezetői képességének hiányát szánalmasan jelképezi.

Orbán Viktor első lépésként tűzszünetet javasolt minden félnek. Ezt Moszkva és Kijev is elutasította egyelőre, mert attól tartanak, hogy a másik fél ezt arra használhatja fel, hogy felgyorsítsa az újrafegyverkezést, majd újra és még keményebben lecsapjon. De a párbeszéd szála megvan.

A Die Welt német lapnak adott interjújában Orbán Viktor az uniós államok egészét bírálta, amiért nem sikerült 2022 előtt elszigetelni a konfliktust és megakadályozni a háború kirobbanását. Ehelyett a diplomácia eszkalálta és nemzetközivé tette – idézte Stein a magyar kormányfőt. Szerinte van remény arra, hogy Orbán Viktor elmozdítja az állóháborút és felébreszti a diplomáciát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában