Közel–keleti konfliktus

2024.07.08. 10:29

A Hamász az izraeli kormányfőt vádolja a tűzszüneti tárgyalások akadályozásával

Az izraeli–palesztin háború 276. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Benjamin Netanjahu

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Mateusz Wlodarczyk

A Hamász az izraeli kormányfőt vádolja a tűzszüneti tárgyalások akadályozásával

A Hamász radikális palesztin szervezet Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt vádolta hétfőn a tűzszüneti tárgyalások akadályozásával.

A Hamász felszólította a konfliktus szereplői között közvetítőket, hogy vessenek véget annak, amit a Telegram-oldalán Netanjahu "manipulációinak és bűntetteinek" nevezett.

Az izraeli kormányfő vasárnap este az izraeli delegáció mozgásterét meghatározó "alapelveket" jelentett be. Hangsúlyozta, hogy az alkunak lehetővé kell tennie, hogy Izrael tovább harcolhasson összes célja eléréséig, meg kell akadályoznia, hogy Egyiptomból fegyvert csempészhessenek a Hamászhoz, és nem térhetnek vissza palesztin fegyveresek ezrei a Gázai övezet északi részébe.

Hétfőn izraeli páncélosok hatoltak előre Gázaváros szívébe éjszakai bombázásokat követően, amelyekben palesztin hatóságok szerint több tucat ember vesztette életét.

Míg a Hamász-mozgalom rugalmasságot és pozitív hozzáállást mutat egy a cionista agresszió megállítását szolgáló megállapodás elősegítéséhez, addig Netanjahu további akadályokat görget a tárgyalások elébe az agresszió és a népünk ellen elkövetett bűncselekmények eszkalációjával

 - hangoztatták.

Iszmáil Haníje, a Hamász politikai vezetője pedig arra figyelmeztette a közvetítőket Telegram-oldalán, hogy Izrael katonai akciói a Gázai övezetben semmissé tehetik a tárgyalási folyamatban eddig elért eredményeket. Mindemellett Netanjahut és az izraeli hadsereget tette felelőssé a tárgyalások esetleges összeomlásáért.

A Hamász egyik magas rangú tisztségviselője vasárnap jelentette be, hogy elfogadják a túsz- és béketárgyalások megindítását Izraellel tartós tűzszünet nélkül is.

Az Egyesült Államok tárgyalódelegációja, élén William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjével hétfőn érkezett a megbeszélések helyszínéül szolgáló Kairóba.

A Vallásos cionisták párt ellenzi a túszalkut és a tűzszünetet

A Vallásos cionisták párt ellenzi a túszalkut és a tűzszünetet, és elhagyják a koalíciót, ha megszületik az egyezmény - jelentette be Becalel Szmotrics, a párt elnöke hétfőn.

"Ez az alku vereség és megaláztatás Izrael számára, és győzelem Szinuárnak"- utalt a Hamász gázai parancsnokára. "Halálra fogja ítélni azt a kilencven túszt, akik nem részesei az egyezménynek, és több ezer meggyilkolt emberhez fog vezetni, akik meghalnak a következő mészárlásban" - közölte Szmotrics pártja frakcióülésén.

"Miniszterelnök úr, ez nem az ön által ígért abszolút győzelem. Ez a tökéletes kudarc. Nem leszünk részesei annak, hogy megadjuk magunkat a Hamásznak. A gyászoló családok, az izraeli hadsereg sorköteles és tartalékos harcosai győzelmet követelnek. Nem szabad csalódást okoznunk, veszélybe sodornunk az országot" - vélekedett a radikálisan jobboldali politikus az október 7-i terrortámadás során elhurcoltakat Izraelbe visszajuttató, és az iszlamista Hamász ellen azóta folytatott háborúban tűzszünetet ígérő egyezményről.

Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezetője hétfőn megismételte, hogy "védőhálót biztosít" a kormányfőnek, ha aláírja a túszalkut, vagyis a kormányból távozó pártok helyére lép, és gondoskodik a koalíció többségéről az izraeli parlamentben, a kneszetben.

"A kormány emberei azt mondták, hogy azért nem készek alkut kötni a túszok szabadon bocsátásáról, hogy ne állítsák le a háborút. A rafahi hadművelet utolsó szakaszában vagyunk, most egy kevésbé erőteljes modellre térünk át. Ezt a hadsereg mondja. Most leállítják a háborút alku nélkül, az elraboltak ott halnak meg, a családjuk pedig a szívükben hal meg. Ez az a felelőtlenség, amellyel ezt a háborút folytatják"- hangsúlyozta Lapid.

Benjamin Netanjahu újabb feltételeket meghatározó tárgyalási "alapelveinek" vasárnap esti bejelentése után a Hamász külföldi vezetése azt üzente a gázai iszlamista frakciók képviselőinek, hogy kicsi az esély a megegyezésre - jelentette a Háárec című újság hétfőn.

Netanjahu "alapelveket" jelentett be a túsztárgyalások folytatásához

Benjámin Netanjahu kormányfő a túsztárgyalásokon az izraeli delegáció mozgásterét meghatározó "alapelveket" jelentett be vasárnap este.

A miniszterelnöki hivatal közleményében kiadottak szerint az alkunak lehetővé kell tennie, hogy Izrael tovább harcolhasson összes célja eléréséig, meg kell akadályoznia, hogy Egyiptomból fegyvert csempészhessenek a Hamászhoz, és nem térhetnek vissza palesztin fegyveresek ezrei a Gázai övezet északi részébe.

Netanjahu a fegyveresek mozgását megakadályozó követelésének elsősorban az az oka, hogy nem világos, lehetséges-e olyan felügyeleti mechanizmust létrehozni, amelybe a Hamász beleegyezik.

Az alapelvek "Izrael biztonsági aggályait fejezik ki, melyek a közvetítőkkel való érintkezés során egy idő után felmerültek" - mondta a tárgyalásokról beszámoló tisztségviselő a Háárec című újságnak.

"A Hamász már beleegyezett az Izrael által előterjesztett legutóbbi álláspontba, de a pénteki találkozón Izrael új pontokat tűzött ki, amelyek elfogadását követeli" - tette hozzá.

Az izraeli kormányfő vasárnap este találkozott a Moszad vezetőjével, a tárgyalódelegáció tagjaival, Joáv Galant védelmi miniszterrel és a védelmi szervezetek más magas rangú tisztségviselőivel. Az "alapelveket" még a velük folytatott megbeszélés előtt adta közre.

A tervek szerint hétfőn Kairóba indulnak az izraeli tárgyalók, ahol várhatóan szerdán David Barnea Moszad-főnök találkozik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetőjével, a katari kormányfővel és az egyiptomi hírszerzés vezetőjével. Lehetséges, hogy a héten újabb delegáció indul Dohába is.

A vasárnapi eseményekről itt olvashat:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában