Európai Bizottság

2 órája

Pánikhangulat uralkodik a háborúpárti Európai Néppártnál

Ursula von der Leyennek az Európai Parlament jóváhagyására van szüksége, hogy még öt évig az Európai Bizottság vezető pozíciójában maradjon. Ha veszít, az lenne az első alkalom a történelemben, hogy a parlament elutasít egy bizottsági elnökjelöltet.

MW

Ursula von der Leyen

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Olivier Hoslet

Az Európai Néppárt, valamint a szocialisták és a liberális Renew együttesen 401 mandátummal rendelkezik, von der Leyennek pedig 361 szavazatra van szüksége, hogy újra az Európai Bizottság elnöke legyen. A napokban megjelent információk alapján az említett pártcsaládokon belül többen nem támogatják a német politikus újrázását – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

A Zöldek és esetleg az olasz jobboldal külső támogatásával azonban elképzelhető, hogy sikerül elérnie ezt a küszöböt, bár az Ursula von der Leyen és kampánycsapata körüli csend feszült tárgyalásokra utal, és legfőképpen arra, hogy nem biztos, hogy megvan a szükséges szavazatszám.

Jobb az ördög, akit ismersz

– vélekedik az egyik bennfentes képviselő. Bár jogi akadálya nem lenne annak, hogy az Európai Unió 27 vezetője visszaküldje őt egy második szavazásra, amennyiben csütörtökön nem sikerül megszerezni a szükséges szavazatokat, Ursula von der Leyenhez közel álló személyek szerint a német politikus nem tesz újabb kísérletet, ha elutasítják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában