kőolajszállítás

2 órája

Szijjártó Péter: elfogadhatatlan és felháborító a brüsszeli bürokraták viselkedése

A brüsszeli bürokraták történelmi bűne, hogy az Európai Unió érdekérvényesítő képessége most már gyengébb, mint bármikor korábban - írta péntek esti Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német Einhell új beruházásának bejelentésén

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Az Európai Bizottság elnökének (Ursula von der Leyen) és az Európai Unió külügyi főképviselőjének (Josep Borrell) "köszönhetően" az EU ma már arra is képtelen, hogy megvédje saját tagállamait (Szlovákia és Magyarország) egy tagjelölt zsarolásával (Ukrajna) szemben

 - fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó Péter hozzátette: Ukrajna ugyanis a Lukoil olajszállítmányainak letiltásával a magyar kőolajimport egyharmadát és a szlovák kőolajimport 45 százalékát sodorta veszélybe.

Ez az ukrán lépés kockára teszi mind Magyarország mind Szlovákia energiaellátásának biztonságát. Az Európai Bizottság pedig ahelyett, hogy a sarkára állna és megvédené két tagországát, inkább kifogásokat keres és mentegeti az ukrán zsaroló lépéseket

 - írta a miniszter.

Ez elfogadhatatlan és felháborító viselkedés a brüsszeli bürokraták részéről - tette hozzá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte: pénteken telefonon egyeztetett szlovák kollégájával, Juraj Blanárral és megállapodtak a közös, koordinált fellépés folytatásában, és egyetértettek abban, hogy mind Ukrajna, mind a Bizottság fellépése elfogadhatatlan, "és nem fogunk engedni a zsarolásnak akkor sem, ha az Kijevből vagy Brüsszelből érkezik".

Szlovákia megoldást javasolt az ukrajnai orosz kőolajtranzit helyreállítására

Szlovákia pénteken közölte, hogy technikai megoldást javasolt Ukrajnának a szlovákiai és magyarországi kőolajfinomítókba irányuló kőolajszállítások helyreállítása érdekében, miután olyan figyelmeztetések hangzottak el, amelyek szerint a részleges leállás már szeptember elején üzemanyaghiányhoz vezethet.

Szlovákiát és Magyarországot érinti a Barátság kőolajvezeték  déli ágán át történő olajszállítások Kijev általi leállítása, miután Kijev szankciókat rótt ki a Lukoil orosz kőolajipari cégre.

A szlovák kormányhivatal közölte, hogy Robert Fico miniszterelnök pénteken ukrán partnerével, Denisz Smihallal tárgyalt.

Robert Fico "technikai megoldást javasolt az ukrán partnereknek, amelynek több fázisában Szlovákia is részt venne"

 - közölte a kabinet, de további részleteket nem árult el.

A szlovák kormány hivatala szerint az alternatív szállítások többe kerülnének, és műszakilag nem megoldhatók a szlovákiai Slovnaft kőolajfinomító számára.

A közeli órákban és napokban intenzív tárgyalások folytak a legmagasabb szinteken

 - közölte a kormányhivatal.

Ukrán elnöki tanácsadó: nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó kőolajszállítási korlátozás

Nem zsarolás az orosz Lukoil cégre vonatkozó, Szlovákiát és Magyarországot érintő kőolajszállítási korlátozás - jelentette ki pénteken az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Mihajlo Podoljak arra a pénteki magyar kormányzati állásfoglalásra reagált, amely szerint Ukrajna az olajszállítás szüneteltetésével zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, mert azt szeretné, ha a két ország felhagyna a tűzszünetet követelő, békepárti politikájával.

Podoljak azzal utasította vissza a magyar kormányzati állásfoglalást, hogy véleménye szerint Magyarország és Szlovákia nem annak érdekében cselekszik, hogy béke legyen Ukrajnában, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy engedményeket kell tenni Oroszország számára.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában