HUNOR magyar űrhajós program

2 órája

Magyarország jövőre 32 millió euróval járul hozzá az ESA programjaihoz

Magyarország az elmúlt hat évben megötszörözte befizetéseit az Európai Űrügynökséghez (ESA), jövőre már 32 millió eurós hozzájárulással vesz részt az ügynökség programjaiban – mondta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos vasárnap a bajai repülőtéren.

MW

Kapu Tibor kiválasztott kutatóűrhajós, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Cserényi Gyula tartalékos kutatóűrhajós (b-j) a HUNOR Magyar Ûrhajós Program kiválasztási ceremóniával egybekötött sajtótájékoztatóján

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Ferencz Orsolya a diákok részvételével zajlott bajai rakéta- és űreszközépítő tábor zárónapján kiemelte, a

 magyar űrkutatás az elmúlt hat évben – amióta a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálja – „rakétasebességgel kezdett emelkedni”. 

Ennek egyik jele, hogy már a tizenéves korosztály is egyre több lehetőséget kap arra, hogy önállóan építhessen rakétákat – tette hozzá.

Elmondta, 

országszerte tovább építik a CanSat laboratóriumok hálózatát, amely a diákoknak az ESA űripart népszerűsítő CanSat elnevezésű versenyére való felkészülését segíti. A cél az, hogy az érdeklődő 12-18 éves korosztály lehetőséghez jusson a rakéta- és műholdépítésben

– fűzte hozzá.

Megemlítette, hogy 

a Hungarian to Orbit (Hunor) magyar űrhajósprogram keretében kiválasztott két magyar jelölt, Kapu Tibor űrhajós és Cserényi Gyula tartalékos űrhajós megkezdte felkészülését Houstonban az Axiom Space 4-es küldetésre.

Megjegyezte, hogy a Boeing Starliner űrhajó műszaki problémája miatt két amerikai űrhajós visszatérése a nemzetközi űrállomásról bizonytalan, elképzelhető, hogy csak 2025-ben térnek vissza. A magyar programot hozzá kell igazítani a változó körülményekhez – mondta.

A Bajai Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület negyedik alkalommal rendezett rakétaépítő táborához idén a CanSat verseny legjobb magyar diákjai is csatlakoztak, akik műholdfejlesztéssel foglalkoztak.

FERENCZ Orsolya Ildikó
Detre Örs Hunor fizikus, a CanSatLab alapítója beszédet mond a bajai rakéta- és űreszközépítő tábor zárónapján 2024. augusztus 11-én. Mellette Ferencz Orsolya űrkutatásért felelõs miniszteri biztos Forrs: MTI Fotó: Kacsúr Tamás

Detre Örs Hunor fizikus, a CanSatLab alapítója és a program vezetője elmondta, a CanSat egy valós műhold kisméretű szimulációja, amely rendelkezik tápegységgel, szenzorokkal, kommunikációs rendszerrel, az űreszközt a diákoknak kellett megépíteniük.

A kutató beszámolt arról is, hogy a diákok részt vesznek egy, a BME vezetésével, az NMHH támogatásával készülő kutató műhold fejlesztésében, amelyet 2025. decemberben terveznek indítani. A műholdban a diákok öt modult fejleszthetnek ki. A bajai felkészülésben űrkutatók, mérnökök segítettek, külföldi szakemberek online adtak tanácsokat a modulok fejlesztéséhez 

– tette hozzá.

Pausch Róbert, a bajai TIE elnöke elmondta, a rakétaépítésben 17 diák vett részt, a vasárnapi táborzáró nyílt napon tartott bemutatón 300-400 méter magasra lőtték ki a kartonból és fából épített eszközöket.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában