Magyarok kenyere

2 órája

Jakab István: a kárpátaljai gazdák azt üzenik, a mostani nehéz helyzetben is élnek, élni akarnak

Több mint százegy tonna búza gyűlt össze a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében Kárpátalján; a szombaton Nagydobronyban tartott búzaösszeöntő ünnepségen Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) elnöke azt mondta, a kárpátaljai gazdák azt üzenik, hogy a mostani nehéz helyzetben is élnek, élni akarnak.

MW

Búzazsákok a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program 2024. évi búzaösszeöntési ünnepén

Forrás: MTI

Fotó: Katona Tibor

Jakab István kifejezte reményét, hogy a program keretében országosan összegyűjtendő gabona a tavalyi évhez hasonlóan az idén is meghaladja majd az ezer tonnát. Fontos üzenete van az anyaországi és a Kárpát-medencében jobb helyzetben élő magyarság számára annak, hogy a háború minden nehézsége ellenére a kárpátaljai magyar gazdák idén is több mint száz tonna búzát adtak össze – jelentette ki.

A 14 évvel ezelőtt elindított program „nemzeti összetartozásunknak egyik tartópillérévé vált”

– tette hozzá.

A kormány minden eszközzel azt támogatja, hogy végre legyen béke – húzta alá Jakab István. Magyarország mindent megtesz azért, hogy az Ukrajnában megtermelt gabona „azokhoz kerüljön, akikhez azt korábban is szállították, de segítünk megtartani vagy megszerezni az újabb piacokat” – fogalmazott.

„Mi egyet akarunk – azt, hogy Európa egyre versenyképesebb és erősebb legyen”. A jelenlegi nehézségek ellenére „erős akarattal újra a keresztény Európa polgáraiként tudjunk majd élni” – mondta.

Szavai szerint

az értékeit vesztett, azokat lábbal tipró, a hagyományait semmibe vevő világban üdítő érzés, hogy mi nem a divatok szerint élünk, mi tiszteljük a hagyományainkat, és azokból táplálkozva építjük az életünket.

Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere program keretében idén Kárpátalján tizenegyedik alkalommal gyűjtöttek búzát. A háború miatt megfogyatkozott a magyarság, különösen az erejük teljében lévő férfiak lélekszáma. Ezért serdülők, nyugdíjasok és asszonyok végzik el a mezőgazdasági munkák zömét – tette hozzá.

Az idei több mint 101 tonna búzát a megye magyarlakta településein 1353 gazda, illetve szervezet adta össze. A szónok végül köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Magosznak a kárpátaljai magyar gazdatársadalomnak nyújtott folyamatos és széleskörű támogatásért.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében Balogh Lívia, a szövetség Ungvári járási középszintű szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Aláhúzta: a változó világban a magyaroknak „a több mint ezer éves keresztény kultúránkhoz, a gyökereinkhez való ragaszkodás jelenti a stabilitást, a megmaradást, a jövőt”.

Az ünnepséget a Kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes előadása, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon növendékei, valamint a Nefelejcs Énekegyüttes műsora színesítette.

A nagydobronyi ünnepségről beszámoló tévés tudósítást itt tudja megtekinteni:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában