Ukrán olajstop

2 órája

Menczer Tamás: aki békét akar, az zsarolásra számíthat (videó)

Világos, mint a Nap, aki békét akar, az zsarolásra számíthat – fogalmazott a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója hétfőn közösségi oldalán

MW

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Menczer Tamás a bejegyzésben megosztott videóban azt mondta: 

van két uniós tagállam, Magyarország és Szlovákia, és van egy nem uniós ország, Ukrajna. Ukrajna veszélyezteti a magyarok és a szlovákok energiabiztonságát, holott ezt nem tehetné, hiszen van egy társulási megállapodás az unió és Ukrajna között 

–jelezte.

A kormánypártok kommunikációs igazgatója szerint egy ilyen helyzetben Brüsszelnek, az Európai Bizottságnak fel kellene lépni a tagállamok védelmében, és mivel az Európai Bizottság a szerződések őre, őrködnie kellene, hogy a megállapodást mindenki, így Ukrajna is tartsa be.

Ehhez képest Brüsszel semmit sem csinál. „Tötymörög, nézegeti, vizsgálgatja”, holott teljesen egyértelmű a helyzet – emelte ki. Sőt, hozzátette: jó eséllyel maga Brüsszel, maga Ursula von der Leyen javasolta Ukrajnának, hogy zárják el az olajat.

Menczer Tamás hangsúlyozta:

 minden eszközzel meg fogjuk magunkat védeni.

Hozzátette: annak eszközeink, de nem lenne baj, ha az Európai Bizottság egyszer véletlenül és kivételesen úgy járna el, ahogyan egyébként szabályszerűen neki el kellene járnia, és ahogyan azt a józan ész is diktálja. De erre úgy látszik, nem számíthatunk – jegyezte meg.

Sorolta: egyrészt vannak szabályozási, jogi eszközök, konzultációs eljárás – persze itt kellene az Európai Bizottság együttműködése –, vagy választott bírósági vitarendezés. Vannak technikai lehetőségek is, ezeket nyilván a MOL is vizsgálja – fűzte hozzá.

Menczer Tamás kijelentette: Magyarország mindig világossá tette, hogy nem akarja visszazsarolni Ukrajnát, 

mi a szerződéseket és a megállapodásokat, amelyeket megkötünk, be akarjuk tartani.

Azonban tényszerűen igaz, hogy az Ukrajnába érkező energiának jelentős része Magyarországon keresztül érkezik. Az elektromos áramnak több mint 40 százaléka, a földgáznak illetve a vezetékes kőolajnak több mint tíz százaléka – mutatott rá a kormánypártok kommunikációs igazgatója.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában