Szabályozás

3 órája

Veszélyeket rejtenek az internetre csatlakozó elektronikai eszközök, de egy új rendszer segít elkerülni ezeket

Világszerte több mint 17 milliárd IoT eszköz van használatban. Ezek között számos olyan háztartási termék található, amelyek folyamatosan adatot gyűjtenek a felhasználókról, ezért ezen eszközök jelentős kiberbiztonsági kitettséget jelentenek – írja közleményében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Az IoT-eszközök (Internet of Things) olyan „intelligens” elektronikai eszközök, amelyek képesek beépített érzékelőkkel adatokat gyűjteni, illetve információkat - internet alapú hálózaton - egy másik eszközzel megosztani. Ide tartoznak a fogyasztói eszközök (pl.: okosórák, okosizzók, robotporszívók), az okosmérők, a napelemes rendszerek inverterei, a hálózati eszközök, továbbá az ipari vezérlő rendszerek.

Az SZTFH tájékoztatása szerint az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszeréről szóló 10/2024. (VIII.8.) SZTFH  rendelet célja, hogy biztosítsa az állampolgárok, a gazdálkodó szervezetek és az állami szervek IoT-termék beszerzése során hozott döntéseinek támogatását, és az eszközök összehasonlíthatóságát a tanúsítási rendszerben meghatározott megbízhatósági szintek alapján. A tanúsítási rendszer „alap”, „jelentős” és „magas” megbízhatósági szintre vonatkozóan tartalmaz követelményeket. 

Az értékelést „alap” megbízhatósági szinten a gyártó önmaga is elvégezheti (megfelelőségi önértékelés), „jelentős” és „magas” megbízhatósági szinteken értékelést csak az SZTFH által nyilvántartásba vett megfelelőségértékelő szervezet végezhet.

A tanúsítás önkéntes, azaz bármely gyártó, fejlesztő cég alkalmazhatja, és ha megfelel a kritériumoknak, használhatja a tanúsításról szóló jelölést (matricát).

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában