Támadáskísérlet

13 órája

Az FBI megerősítette: a Trump elleni merényletre készülő férfi aktív volt Ukrajnában

Donald Trump köszönetet mondott az amerikai titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot. Az FBI ügynöke azt is megerősítette, hogy Ryan Wesley Routh aktív volt Ukrajnában a háború kitörése óta.

MW

A rendőrség letartóztatja Ryan Wesley Routh-ot

Forrás: AFP

Fotó: Martin County

Donald Trump köszönetet mondott a merénylet megakadályozásáért

Donald Trump volt elnök és republikánus elnökjelölt a közösségi médiában közzétett üzenetében megköszönte az aggódást és a jókívánságokat, amelyeket kapott az incidenst követően. 

Bizonyosan egy érdekes nap volt

– fogalmazott, bátor, elkötelezett hazafiaknak nevezte a rendőrség embereit, és nagy teljesítménynek értékelte, hogy meg tudták őrizni a biztonságát.

Büszke vagyok, hogy amerikai lehetek

– zárta üzenetét.

Donald Trump volt amerikai elnök és republikánus elnökjelölt
Fotó: Patrick T. Fallon / Forrás: AFP

Előzőleg Donald Trump a merényletkísérletet előidéző egyik tényezőnek nevezte azt a retorikát, amivel politikai ellenfelei őt illetik. Úgy fogalmazott, hogy 

a merényletre készülő Ryan Wesley Routh „elhitte azt, amit Biden és Harris mond, majd annak alapján cselekedett”.

Joe Biden elnök hétfőn elítélte a támadáskísérletet hivatali elődje ellen és megismételte, hogy Amerikában nincs helye politikai erőszaknak. Az elnök elismerését fejezte ki a titkosszolgálat fellépéséért, azért, hogy a volt elnököt sikerült megóvni, a gyanúsítottat pedig őrizetbe venni.

Amerika túl sokszor szenvedett el tragédiát egy merénylő golyója miatt. Az semmit nem old meg, csupán kettészakítja az országot

– fogalmazott Joe Biden egy nyilvános eseményen.

Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója közölte, hogy az állam saját vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy miként tudott egy újabb fegyveres 450 méternél közelebbre kerülni Donald Trumphoz.

Chuck Schumer szenátor, a kongresszusi felsőház demokrata többségének vezetője hétfőn közölte, a törvényhozás tagjai készen állnak arra, hogy kiegészítő forrásokat bocsássanak a kiemelt személyek védelmét ellátó titkosszolgálat rendelkezésére. Egyben megkönnyebbülését hangoztatta amiatt, hogy a volt elnök biztonságban van.

Mike Johnson, a kongresszus alsóházának republikánus elnöke szintén hétfőn annak a véleményének adott hangot, hogy 

Donald Trumpot a személyi védelem magasabb szintje illeti meg, és úgy vélte, hogy ez nem anyagi forrás kérdése, hanem a szolgálatnál tapasztalt emberhiányé. 

A politikus hozzátette, hogy vasárnap nem sokkal a megakadályozott merényletet követően találkozott az elnökjelölttel, akit jó hangulatban talált.

Mike Waltz republikánus képviselő, a Donald Trump ellen megkísérelt júliusi merénylet körülményeit vizsgáló kétpárti kongresszusi bizottság tagja értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy miért nem volt fokozott védelem a titkosszolgálat részéről vasárnap, valamint emlékeztetett arra, hogy Joe Biden elnök Donald Trump védelmének növelését sürgette.

Merényletkísérletként tekintenek a Donald Trump közelében történt fegyveres incidensre

Merényletkísérlet miatt zajlik a nyomozás a Donald Trump elleni vasárnapi támadáskísérlettel összefüggésben, a gyanúsított ellen megtörtént az első vádemelés, amit még több követhet

– közölték a hatóságok hétfőn Floridában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a vizsgálatban együttműködő hatóságok közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyomozást az FBI vezeti, több házkutatási parancsot kiadtak már a gyanúsított Ryan Wesley Routh korábbi tartózkodási helyeire vonatkozóan. Az FBI illetékese elmondta, hogy eddig hét szemtanút hallgattak meg, valamint a nyomozás során kihallgatták a férfi családtagjait és barátait a szövetségi nyomozó hatóság hawaii ügynökeinek bevonásával.

Police shares footage of suspect in apparent assassination attempt on Trump caught in Florida
A rendőrség letartóztatja Ryan Wesley Routh-ot
Forrás: AFP

A bejelentés szerint nyilvánvaló merényletkísérletről van szó, a gyanúsított Ryan Wesley Routh ellen hétfőn a fegyverbirtoklásra vonatkozó szövetségi törvények megsértése miatt emeltek először vádat, de várhatóan a vádirat bővülni fog. A férfi hétfőn jelent meg első alkalommal a bíróság előtt.

A bírósági iratokból kiderül, hogy 

Routh mobiltelefonjának cellainformációi alapján a férfi 12 órán keresztül tartózkodott Donald Trump golfpályája, a Trump International Golf Club West Palm Beach közelében. 

Vasárnap hajnali 2 órakor érkezett oda, és kevéssel 14 óra előtt hagyta el, amikor elmenekült.

Aktív volt Ukrajnában a Trump elleni merényletre készülő férfi

Jeffrey Veltri, az FBI különleges ügynöke a férfi múltjával kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben többször került összetűzésbe a hatóságokkal, 2002-ben Észak-Karolinában életek tömeges kioltására alkalmas fegyver birtoklásának vádjával ítélték el. 2019-ben Hawaii-on egy bűncselekménnyel kapcsolatban kapott lakossági bejelentést a nyomozó hatóság a férfiról, akit kihallgattak. 

Az FBI ügynöke azt is megerősítette, hogy Ryan Wesley Routh aktív volt Ukrajnában a háború kitörése óta.

Az amerikai média beszámolói szerint a férfi többször nyilatkozott a sajtónak, 2023-ban például a New York Times azt írta róla, hogy hosszabb időt töltött önkéntesként Ukrajnában, hogy 

segítse a haderőt, valamint próbált önkénteseket toborozni az Egyesült Államokban, részben a tálibok elől elmenekült afgánok körében.

A hétfőn Floridában tartott sajtótájékoztatón Ronald Rowe, a szövetségi titkosszolgálat megbízott igazgatója elismerését hangoztatta a szervezet ügynökeinek teljesítményéért, amivel megakadályozták a merényletet, valamint a társhatóságok munkájáért. Hozzátette, hogy a szervezet anyagi erőforrásainak növelése érdekében állandó kapcsolatban van a kongresszus tagjaival.

A titkosszolgálat vezetője azt is kijelentette, hogy jelenleg Donald Trump őrizetének szintje már csaknem megegyezik azzal, mint amikor hivatalban lévő elnök volt, és jelentős az egyenruhás jelenlét is az elnökjelölt Mar-a-Lago rezidenciája körül.

Az amerikai titkosszolgálat megbízott igazgatója, Ronald Rowe sajtótájékoztatón beszélt a Donald Trump elleni merényletkísérletről
Fotó: Chandan Khanna / Forrás: AFP

A sajtóértekezleten összefoglalták a vasárnap délután történteket, és kiderült, hogy

 a titkosszolgálat golfpályát biztosító egyik ügynöke vette észre a pályát övező bozótból a drótkerítésen átnyúló puskacsövet. Amikor felfedezték, Donald Trump még nem volt látótávolságban, de a golfpálya közeli részén tartózkodott.

A titkosszolgálat ügynöke amint észlelte a kockázatot, rögtön fegyvert vett elő és több lövést adott le. A gyanúsított nem nyitott tüzet, hanem minden felszerelését hátrahagyva a közelben parkoló autójához szaladt és elmenekült, amiről egy szemtanú fotót készített. A fotón szereplő rendszám alapján fogták el nem sokkal később Ryan Wesley Routh-ot.

A fegyvert egy távcsöves SKS-modellként írták le a hatóságok, ami mellett két hátizsákot és egy sportkamerát is találtak a nyomozók.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában