Háború és migráció

2024.09.10. 19:45

Gulyás Gergely: a schengeni külső határokat meg kell védeni

A schengeni külső határokat meg kell védeni – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer az OE24.TV-nek adott nyilatkozatában, amelyet a mandiner.hu ismertetett kedden.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Mint írták, a háború és a migráció kérdésében sem tudták zavarba hozni a Miniszterelnökséget vezető minisztert az osztrák televízióban. Azt írták: Karl Wendl műsorában Gulyás Gergelyt arról kérdezték, mi lett a végeredménye Orbán Viktor ukrajnai béke ügyében tett „világ körüli látogatásainak?”

A magyar politikus válaszában hangsúlyozta: 

a háborúban tűzszünetre van szükség, a béke eléréséért. Orbán Viktor útja diplomáciai próbálkozás volt, amelyek nélkül nem lehet elérni a tűzszünetet. Magyarország méreténél fogva nem tudja ezt egyedül elérni, de ha senki nem próbálja meg, nem is lesz előrelépés az ügyben.

A Budapest és Brüsszel közötti vitákról Gulyás Gergely azt mondta: őszinte beszédre van szükség Brüsszellel. A soros EU-elnökséghez kötődően korrekt együttműködésre törekednek minden partnerrel, Orbán Viktor pedig az egyedüli kormányfő, aki már korábban is EU tanácsi elnök volt.

Gulyás Gergely kiemelte: 

van egy szuverén magyar külpolitika, amely sokaknak nem tetszik Brüsszelben, de ezzel együtt tud élni a magyar kormány.

A továbbiakban kifejtette azon véleményét, hogy a schengeni külső határokat meg kell védeni. Meglátása szerint: az európai intézmények különböző döntéseikkel és ítéleteikkel arra kényszerítik a magyar hatóságokat, hogy beengedjék az illegális migránsokat. A magyar hatóságok viszont ebben az esetben Brüsszelbe szállítják őket.

Hozzátette: a migrációs hullámot csak úgy lehet megállítani, ha erős határvédelmet alkalmaznak.

A miniszter szerint a migráció ügyében a nagy kérdés: mi az európai szándék? A magyar kormány szerint a schengeni külső határokat meg kell védeni.

 Ha ez nem történik meg, évente milliók jönnek Európába. Ezzel kapcsolatban felidézte: a szerbekkel kialakított együttműködés következtében az elmúlt időszakban töredékére csökkent az illegális belépési próbálkozások száma a magyar-szerb határon.

Gulyás Gergely az interjúban arról is beszélt, hogy az Európai Parlamentben létrejött egy új jobboldali pártcsalád, amely a harmadik legnagyobb pártcsalád, és ez fontos tény. Úgy vélekedett, hogy 

az Európai Néppárt több kérdésben már a baloldali pártokkal van egy platformon, ezért is van szükség egy konzervatív, hazafias csoportra.

A csoport befolyásával kapcsolatban Gulyás megjegyezte: ugyan sok tagpártjuk nincs hatalmon Európában, ami meghatározza befolyásukat az európai szinten, de mégis a harmadik legnagyobb pártcsaládról van szó, és ha jól dolgoznak, még több szimpátiát kelthetnek Európában.

Gulyás Gergely kiemelte azt is, hogy 

sok ezer ukrajnai menekült kapott menedékjogot Magyarországon, itt élhetnek és dolgozhatnak

– idézte az interjúban elhangzottakat a hírportál.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában