Legyen béke már!

2 órája

Kötcsei piknik: új kihívásokra adhat ma választ a miniszterelnök

Hagyományosan az őszi politikai szezon kezdetén rendezik a kötcsei polgári pikniket, ahol Orbán Viktor zárt körben tart politikai helyzetértékelést. Az idei találkozón feltételezhetően egy komplex külpolitikai helyzetértékelést ad a kormányfő, ám az új helyzet miatt egy belpolitikai áttekintés is várható tőle.

MW

Orbán Viktor a 2023-as polgári pikniken Kötcsén

Forrás: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

„Legyen béke már” – sajtóinformá­ciók szerint ez a mottója a 23. kötcsei pikniknek, amelyet ma 7-én rendeznek meg. A polgári pikniket 2004 óta a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a kötcsei Dobozy-kúrián – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A kormányfő kötcsei beszédében hagyományosan érinteni szokta a magyarság és a nemzet sorskérdéseit, értekezik helyünkről és szerepünkről a világban, emellett rendszeresen bel- és külpolitikai helyzetértékelést ad, valamint meghatározza a kormányzati feladatokat és irányvonalat az elkövetkező időkre. Orbán Viktor kötcsei beszédének témáit mindig az aktuális politikai helyzet szüli meg. Előadásának bizonyos elemei vissza szoktak köszönni az őszi parlamenti ülé­sszak első napján tartott felszólalásában, ugyanakkor a legfontosabb állításokat általában meg is szokta ismerni a közvélemény.

Korábbi témák

Tavaly a legfontosabb kérdést a 2024-es európai uniós választások jelentették. Tavalyelőtt az orosz–ukrán háború és annak Európára gyakorolt hatása kapott kiemelt figyelmet. A 2021-es rendezvényen a kormányfő leszögezte, hogy ha szét is esik az EU, „mi ott leszünk az utolsók között, tartjuk az utolsó gerendát”. Négy fő stratégiát fogalmazott meg ebben az évben, amelyekből nem enged:

  • mindent meg kell tenni a népességnövekedésért; 
  • meg kell őrizni a teljes foglalkoztatottságot és a jövedelmek értékét; 
  • folyamatosan modernizálni kell a gazdaságot;
  • folytatni kell a nemzetegyesítés folyamatát. 

A kötcsei piknik 2020-ban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. 2019-ben a miniszterelnök sok témát érintett: beszélt a családpolitika kiemelt szerepétől, a hazai és nemzetközi, döntően európai politikai helyzet értékelésétől kezdve a szomszédságpolitikán és annak gazdasági vetületein át a keresztény szabadság kérdéséig. 

Ez várható idén

Várhatóan a megszokott módon egy komplex külpolitikai helyzetértékelést ad a miniszterelnök, illetve a háború jelenlegi állásáról is elmondja a véleményét, ugyanakkor belpolitikai áttekintés is várható tőle. Emlékezetes, a 2009-es kötcsei találkozón vázolta fel először Orbán Viktor a centrális erőtér elképzelését: vagyis a Fidesz középen van, és tőle jobbra-balra van egy nagyobb ellenzéki tömb, ez a felállás 2018-ig meghatározta a magyar politikát. 

A Fidesszel szemben most egy 25-30 százalékos formáció jött létre, amely a globalista politikai oldalhoz tartozik. Rajta kívül még Gyurcsány Ferenc pártja, a DK és Toroczkai Lászlóé, a Mi Hazánk Mozgalom rendelkezik érdemi támogatottsággal. 

Ez a felállás  politikai struktúrát jelent, tehát értelmezésre szorul, hogy ebben hol a helye, illetve mi a szerepe a Fideszne

k. Kérdés, hogy a kormánypártok milyen célokat tudnak megfogalmazni 2026-ig, és melyek azok a pontok, amelyekben bizonyítani tudják, hogy 2026-ban is egy győztes politikai erő lehet a Fidesz–KDNP.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában