Történelmi látogatás

3 órája

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Úgy döntöttünk a mai napon, hogy átfogó stratégiai együttműködési programot indítunk el a Kongói Demokratikus Köztársasággal – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, az afrikai ország elnökével, Félix Tshisekedivel folytatott tárgyalást követően adott sajtónyilatkozatában.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Félix Tshisekedit, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökét (b2) a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar kormányfő kiemelte: soha korábban a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke nem járt Magyarországon, ezért Félix Tshisekedi látogatása bátran mondható történelmi jelentőségűnek.

Afrika jelentőségét nem lehet túlbecsülni, ez a kontinens óriási szerepet fog játszani a jövőben, az egész világ jövőjében – hangsúlyozta, hozzátéve: az előrejelzések szerint a következő húsz évben sok százmillió fővel nő majd Afrika lakossága.

Olyan óriási embertömegről beszélünk, amelyet európai fejjel nehéz elgondolni, hiszen Európában csökken a lakosságszám. Ennyi embert ellátni, oktatást biztosítani, munkahelyet adni, egészségügyi ellátást szervezni példátlan kihívás Afrika számára – közölte.

ORBÁN Viktor; TSHISEKEDI, Félix
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Félix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke kezet fog, miután sajtónyilatkozatot tettek a tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 30-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Orbán Viktor szavai szerint Afrikában meghatározó szerepet játszik a Kongói Demokratikus Köztársaság. Egy hatalmas és nagy ország elnökét köszöntjük itt, amely ország előtt nagy történelmi kihívások állnak – fogalmazott.

Hozzátette, Magyarország szerint átfogó Afrika-fejlesztési stratégiára van szükség, ezt az EU-ban már többször kezdeményeztük és most is képviseljük. De nem fogunk várni arra, míg Brüsszelben döntések születnek, hanem a saját részünket megindítjuk ebben a fejlesztési programban – közölte.

Orbán Viktor elmondása szerint Félix Tshisekedivel hétfőn egy átfogó stratégiai együttműködési program elindításáról állapodtak meg, amely egy gazdasági, egy infrastruktúrafejlesztési és egy oktatási pillérre épül majd.

Felidézte azt is, hogy a magyar–kongói kapcsolatok nem most indultak el: Magyarországnak Szerbiával közösen már van közös külképviselete Kinshasában, és kiadták az engedélyt a kongói képviselet megnyitására Budapesten.

A magyar–kongói együttműködés „gazdasági zászlóshajójaként” emelte ki azt a 600 millió dolláros, magyar vezetésű és részben magyar finanszírozású út- és hídépítési beruházást, amely Kongót köti majd össze Zambiával.

Magyarország a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártó kapacitásával rendelkezik – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök, rámutatva: jelenleg a világ negyedik, jövőre pedig a világ második legnagyobb gyártója leszünk. Az ehhez szükséges nyersanyagok, különösen a kobalt éppen Kongóból származik, ezért ezen a téren egy háromoldalú együttműködésre is lehetőség nyílik majd – jegyezte meg.

Közel vagyunk egy megállapodáshoz a mezőgazdaság modernizációjáról, amelyben Magyarország a vetőmagtermelésben, a tej-, valamint az élelmiszerfeldolgozásban tud szerepet vállalni – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a két ország várhatóan meg tud állapodni a vízgazdálkodás területén is.

Felidézte, hogy a Hungary Helps ügynökség tizenkét fejlesztési és humanitárius programot hajtott végre Kongóban, valamint hogy a magyar egyetemek négy éve magyar állami ösztöndíjjal kongói hallgatókat is fogadnak.

Orbán Viktor rámutatott: a Kongói Demokratikus Köztársaság nemcsak mérete, rendkívül gazdag nyersanyag-lelőhelyei miatt fontos, hanem politikája, a térségben betöltött stabilizáló szerepe miatt is.

Magyarország ezt nagyra értékeli, ezért együttműködik a Kongói Demokratikus Köztársasággal a nemzetközi szervezetekben, és támogatja Kongó jelölését az ENSZ Biztonsági Tanácsába is – közölte Orbán Viktor.

Félix Tshisekedi: megszilárdítjuk együttműködésünket Magyarországgal

Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy cserekapcsolatainkat és együttműködésünket megszilárdítsuk Magyarországgal – mondta Félix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten, a Karmelita kolostorban.

A magyarországi hivatalos látogatáson tartózkodó kongói elnök a tájékoztatón hangsúlyozta: a két ország kapcsolata nagyon sok lehetőséget rejt.

Elmondta, hogy a magyar kormányfővel hosszú munkamegbeszélést folytattak, megvizsgálták azokat a területeket, amelyek az együttműködés „tengelyei” lehetnek. Hozzátette: a magyarországi látogatásra azon szektorok minisztereit hozta magával, amelyek kulcsfontosságúak a két ország partnersége szempontjából.

Félix Tshisekedi kiemelte: ő maga és az országa számára is „történelmi napról van szó”, mivel ő az első kongói demokratikus köztársasági elnök, aki eljött Magyarországra.

Megjegyezte azt is, fontos volt számukra, hogy a látogatás most történt meg, mivel jelenleg Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját.

„Fontosnak tartjuk elmondani, hogy milyen kihívásokkal szembesülünk” – jelentette ki, megjegyezve: nehézzé teszi Kongó fejlődését, hogy jelenleg „barbár támadás áldozata” a szomszédos Ruanda részéről.

Hangsúlyozta, hogy a támadás jelentős humanitárius veszteséget okozott, de Angola közbenjárásával már elindították a békefolyamatot, így eljutottak a fegyverszünetig. A tárgyalások reményeik szerint elvezetnek odáig, hogy „az aggodalmakat félretéve a köztársaság fejlődésére koncentrálhassanak” – tette hozzá.

ORBÁN Viktor; TSHISEKEDI, Félix
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Félix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke sajtónyilatkozatot tesz tárgyalásukat követően a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 30-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A kongói elnök közölte: kapcsolataikat Magyarországgal továbbfejlesztik, egyben „megerősítik a barátságot is.”

Félix Tshisekedi köszönetet mondott a magyar hatóságoknak, a magyar parlamentnek, a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek a fogadtatásért.

Úgy fogalmazott: „Magyarország olyan ország, amelynek több arca van.” Hozzátette: a két ország történelme és jelene is mutat hasonlóságokat, ez pedig olyan „win-win együttműködés” létrehozására nyit lehetőséget, amelyet „mindig is szerettek volna.”

Példaként említette, hogy vannak stratégiai fontosságú ásványkincseik, amelyeket már Magyarországon dolgoznak fel. Az ilyen együttműködési modellt szeretnék több szektorban kifejleszteni, például a mezőgazdaságban, az állattenyésztésben vagy a halászatban – sorolta a lehetőségeket a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke.

Korábban írtuk

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Félix Tshisekedit, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökét.

LÁZÁR János; LANTOS Csaba; ORBÁN Viktor; NAGY István; TSHISEKEDI, Félix
Orbán Viktor miniszterelnök (előtérben, b4)) tárgyal Félix Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével (b) a Karmelita kolostorban 2024. szeptember 30-án
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A két politikus tárgyalásán részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Lázár János építési és közlekedési miniszter, Nagy István agáráminiszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is.

A történelem során először látogatott Magyarországra a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke. Isten hozta Félix Tshisekedi elnök urat! Új gazdaságpolitika, új lehetőségek, új partnerek. Erről szól a gazdasági semlegesség!

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán.

Szijjártó: készen állunk a stratégiai együttműködés felépítésére

„Múlt hétfőn New Yorkban előkészítettük, most hétfőn Budapesten megtörténik. A Kongói Demokratikus Köztársaságból még soha nem látogatott elnök Magyarországra. Készen állunk a stratégiai együttműködés felépítésére a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és az infrastruktúra-fejlesztés terén” – írta Szijjártó Péter hétfőn a Facebookon.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta:

Zászlóshajóként szolgál a magyar vállalati vezetéssel végrehajtott, 600 millió dolláros út- és hídépítési beruházás Kongó és Zambia között, valamint előkészítés alatt állnak további mezőgazdasági és víztisztítási beruházások is.

„Kongó a katolikus egyház és a keresztény hit egyik afrikai bástyája, így a keresztény közösségek támogatására immár 12 programot hajtottunk végre oktatási, kulturális és egészségügyi területeken” – közölte Szijjártó Péter.

„Népszerűek a magyar egyetemek a kongói hallgatók között, 177-en jelentkeztek az ösztöndíjprogramunkra”

– zárta bejegyzését a tárcavezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában