Fontos témák

18 órája

Orbán Viktor: nemzetközi évadnyitó Olaszországban

Az Európai Ház – Ambrosetti fórumon, a Comói-tó melletti Cernobbióban, az üzleti élet, az ipar vezető személyiségei, diplomaták és kormánytagok találkoznak Olaszországból és külföldről egyaránt. Ennek a programnak a nyitónapján, szombaton szólalt fel hazánk miniszterelnöke is, aki most a közösségi oldalán megosztott fotókkal idézte fel az eseményeket. Orbán Viktor beszédével egyébként kiemelt módón foglalkozott az olasz sajtó.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) panelbeszélgetésen vesz részt az idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon az észak-olaszországi Cernobbióban 2024. szeptember 6-án

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Politikusok és az üzleti élet képviselői is részt vettek azon az észak-olaszországi gazdasági fórumon, ahol Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel Magyarország és Európa jövőjével kapcsolatban.

Nagy sajtófigyelem követte Orbán Viktor szavait Cernobbióban

Erős sajtóvisszhang kísérte Orbán Viktor magyar miniszterelnök pénteken Cernobbióban elhangzott beszédét. Az 50. alkalommal megrendezett Európai Ház – Ambrosetti fórumán az üzleti élet vezetői, diplomaták és az olasz kormány tagjai gyűltek össze. Értékelték a miniszterelnök béketörekvésekre, a konfliktus diplomáciai rendezésére vonatkozó gondolatait – figyelt fel rá a Magyar Nemzet.

Az olasz lapok szerint a magyar miniszterelnök nyilatkozatában elismerően szólt Giorgia Meloni olasz miniszterelnökről, ugyanakkor erősen odaszólt az európai parlamenti képviselővé választott Ilaria Salisnak és társainak.

Elsősorban Orbán Viktor béketörekvésekre vonatkozó gondolatait emelik ki, amelyek diplomáciai lépések elkezdéséről a párbeszéd elindításának szükségességéről szólnak. Idézik a magyar kormányfő azon szavait idézik, amelyek szerint a Zelenszkij és Putyin közötti találkozó lehetséges és szükséges. A legtöbb lap hozza a magyar kormányfő kijelentését, azaz, hogy Giorgia Melonit keresztény testvérének nevezte, akivel együtt új korszakot nyithatnak. Korábban nem volt jelentősége ezeknek a típusú kapcsolatoknak az Európai Unió politikájában, de most egy új korszakhoz érkeztünk – írják a lapok a Magyar Nemzet szemléje szerint.

Az Il Libero napilap a magyar miniszterelnök által felhozott migrációval kapcsolatos problémákra reflektál, elismerve, hogy a migráció problémája szétdarabolja az Európai Unió struktúráját.

Kiemeli azt is, hogy a magyar miniszterelnök fájó szívvel állapította meg, hogy Európában a béke helyett egyre inkább a háborúról beszélnek. 

– írja a La Veritá.

A La Stampa szerint a magyar miniszterelnök a Giorgia Meloni iránti elismerésének és politikai világlátásához való közelségének adott hangot a cernobbiói fórumon.

 A súlyos bántalmazás miatt Budapesten letartóztatott, majd az európai parlamentbe juttatott képviselőről Orbán Viktor azt mondta: ez olasz belügy. Magyarországon embereket az utcán bántalmazni bűncselekmény. Olasz módszer mindezt parlamenti kinevezéssel jutalmazni. Ilaria Salis a jogállamiságot megvető zsarnoknak nevezte Orbán Viktort fenti kijelentése kapcsán. Antonio Tajani olasz külügyminiszter a sajtó munkatársainak úgy kommentálta Orbán Viktor szavait: európai tagország vezetője, jogában áll tehát, hogy elmondja, amit gondol.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában