Ukrán válság

2024.09.21. 07:05

Kijev szerint Oroszország atomlétesítmények elleni csapásokat tervez

941. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az orosz védelmi minisztérium által 2024. szeptember 10-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Uragan rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat Ukrajnában

Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Moszkva nem vesz részt a második békekonferencián sem

Oroszország nem fog részt venni az Ukrajna által tervezett második békekonferencián sem – jelentette be a moszkvai külügyi szóvivő szombaton.

Marija Zaharova közleményében úgy fogalmazott, a második konferenciának is ugyanaz lesz a célja, mint a júniusi svájci csúcstalálkozónak: hogy „előmozdítsák az illuzórikus Zelenszkij-formulát mint a konfliktus kezelésének alapját, megszerezzék az országok többségének támogatását, és ultimátumot adjanak Oroszországnak a kapitulációról”.

Ilyen +csúcstalálkozókon+ mi nem fogunk részt venni 

– szögezte le, hozzátéve, hogy 

az eljárás az angolszászok és ukrán bábfiguráik újabb átverése, és az egésznek semmi köze nincs a konfliktus rendezéséhez.

Zaharova közölte: Oroszország kész megvitatni „valóban komoly javaslatokat”, amelyek számításba veszik azt is, hogy milyen a helyzet a harctéren.

Oroszország nem kapott meghívót a júniusi svájci konferenciára, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több nyugati állam vezetője is azt mondta: a következő békekonferenciát már orosz részvétellel kellene megrendezni.

Kijev szerint Oroszország atomlétesítmények elleni csapásokat tervez

Kijev szerint Oroszország azt tervezi, hogy a tél beállta előtt ukrajnai atomlétesítményekre mér rakétacsapásokat.

Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter az X közösségi oldalon írt erről szombaton. Közlése szerint a tervezett támadások elsősorban az atomerőművek elosztórészlegeit és a transzformátorállomásokat vennék célba. A miniszter hozzátette: az ukrán hírszerzés erre vonatkozó értesüléseit megosztották a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is.

Ukrán jelentések szerint orosz rakéta- és dróntámadások rendszeresen érik az ukrajnai energetikai létesítményeket, ami miatt gyakran órákig szünetel az áramszolgáltatás. A jelenleg is működő három atomerőmű kapacitása nagyjából az ukrajnai energiaszükséglet felét fedezi.

Az orosz hadsereg a háború 2022-es megindítása után nem sokkal ellenőrzése alá vonta a zaporizzsjai atomerőművet Dél-Ukrajnában, a környékén rendszeresek a tüzérségi összecsapások. A hat reaktorral rendelkező létesítményt biztonsági okokból teljesen leállították.

Zelenszkij aláírta a védelmi kiadásokat megemelő törvényt

Az ukrán hadsereg több pénzt kap az orosz támadás elleni harcra a Volodimir Zelenszkij elnök által aláírt új törvény értelmében, amelyet korábban már elfogadott a parlament.

A helyi média szombati beszámolói szerint az új törvény 500 milliárd hrivnyával (mintegy 12 milliárd dollárral) növeli a katonai kiadásokat. A növelést hitelekből, adókból, valamint a dohány- és üzemanyagvámok emeléséből finanszírozzák. Az emelésből még ebben a hónapban ki kell fizetni a katonáknak járó frontszolgálati juttatásokat.

Az ukrán parlament szerdán fogadta el a folytatódó háború miatt szükségessé vált pótköltségvetést, amely mintegy 13 százalékkal, Ukrajna történetében rekordnak számító 90,5 milliárd dollárnak megfelelő összegre növeli a költségvetési kiadásokat.

A több mint két és fél éve tartó háborúban Ukrajna saját bevallása szerint 98 milliárd dollár pénzbeli támogatást kapott külföldről.

Legalább hárman meghaltak az éjszaka Krivij Rih elleni orosz rakétatámadásokban

Legalább három ember meghalt és további három megsebesült a dél-ukrajnai Krivij Rih város ellen az éjszaka folyamán Iszkander-M rakétákkal és irányított rakétákkal intézett orosz támadásokban – közölték a helyi hatóságok.

Szerhij Liszak, a dnyipropetrovszki terület kormányzója a Telegram csatornáján jelentette be, hogy

a halottak között van egy tizenkét éves fiú is. Képeket is közzétett romokban heverő házakról. Közölte továbbá, hogy a romok alatt rekedt emberek mentése folyamatban van.

Krivij Rih iparváros, ahol Volodimir Zelenszkij elnök született, többször is támadások célpontja volt az Ukrajna ellen több mint két éve indított orosz hadműveletek során.

Az éjszaka folyamán Ukrajna több régiójából jelentették légvédelmi riasztás elrendelését orosz támadások miatt.

Az ukrán légvédelem összesen 25 támadásról, illetve 5 rakéta és 11 drón elfogásáról számolt be.

VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a sajtóértekezletükön a kijevi elnöki hivatalban 2024. szeptember 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében
Fotó: Efrem Lukackij / Forrás: MTI/AP

Az orosz légvédelem száznál több ukrán drónt lőtt le

Több mint száz ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem orosz területek fölött szombatra virradó éjszaka – közölte a moszkvai védelmi minisztérium.
Egy drón roncsai az Ukrajna határához közel fekvő dél-oroszországi Krasznodari határterületen a földre zuhanva tüzet okoztak, egy falu lakóit robbanásveszély miatt ki kellett telepíteni – közölték a helyi hatóságok további részletek ismertetése nélkül.

Venyamin Kondratyjev krasznodari kormányzó Telegram-csatornáján bejelentette, hogy a terület Tyihorecki járásában az ukrán dróntámadások nyomán szükségállapotot rendelt el „a lakosságnak nyújtandó segítség megszervezése és az eseményekkel kapcsolatos kérdések operatív megoldása végett”.

Tyihoreck városban szükségszállást létesítettek azok számára, akiknek el kellett hagyniuk otthonukat. Hangsúlyozta, hogy a lakosságot nem fenyegeti veszély, de időre van szükség, amíg lezajlik a terület teljes átvizsgálása.

Belgorod megye Volokonovkai járásában az ukrán dróncsapások következtében hat településen megszűnt az áramszolgáltatás - közölte Vjacseszlav Gladkov, a megye kormányzója. A támadásnak nincsenek sebesültjei – tette hozzá.

Az orosz légvédelem Brjanszk megyében 53 ukrán drónt lőtt le, a Krasznodari területen pedig 18-at. Az oroszországi területeken összesen 101 drónt fogtak el.

Új, négyezer kilométer hatótávolságú drónt mutatott be Irán

Irán egy teheráni katonai díszszemlén bemutatta kamikaze drónjainak legújabb változatát, a négyezer kilométer hatótávolsággal rendelkező Sahid 136-B típust, amely az IRIB állami műsorszolgáltató jelentése szerint a világ egyik legfejlettebb drónja.

Irán az elmúlt években nagy eredményeket ért el a harci drónok fejlesztése és gyártása terén. Sajtójelentések szerint Oroszország az ukrajnai háborúban iráni drónokat alkalmaz. Teherán ezt kategorikusan tagadja. A teheráni külügyminisztérium szerint Irán katonailag együttműködik ugyan Moszkvával, de ez nem kapcsolódik az ukrajnai háborúhoz.

Teherán álláspontja, hogy mindig is az ukrajnai háború gyors befejezése mellett volt, és támogatta a diplomáciai megoldást.

Lakótömb lakásainak tüzét oltják tűzoltók Harkivban 2024. szeptember 15-én, miután orosz légitámadás érte a kelet-ukrajnai várost
Fotó: Szergej Kozlov / Forrás: MTI/EPA

Dróncsapás ért egy orosz lőszerraktárat

Ukrán dróntámadás ért a oroszországi Krasznodar területén egy lőszerraktárat – jelentette szeptember 21-én Venjamin Kondratyev regionális kormányzó, írja az Origo.

A Washington Post azt írta,

a tikhoretszki körzetben van egy jelentős lőszerraktár, amit az elmúlt évben kibővítettek az Észak-Koreából érkező lőszerszállítmányok fogadására.

Az orosz légvédelem két drónt lelőtt a tikhoretszki körzet felett, de a többi robbanást okozott – mondta Kondratyev.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6543-an léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 6294-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

A beléptetettek közül a rendőrség 30 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában