Életet menthet

1 órája

Minél több véradóra van szükség Magyarországon

A Civil véradás nevű programsorozat célja, hogy minél több véradó legyen Magyarországon – mondta a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdán, egy budapesti véradáson.

MW

Bármikor eljöhet az a pillanat, amikor családtagjaink gyógyulásához szükség van a mások által adott vérre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Gorodenkoff

Szalay-Bobrovniczky Vince ismertette, hogy a péntekig tartó országos programsorozaton 95 helyszínen várják a véradókat.

Emlékeztetett rá, hogy az akciót öt évvel ezelőtt hirdették meg először a Miniszterelnökség, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) és a Magyar Vöröskereszt együttműködésében. Idén már 11. alkalommal rendezik meg a Civil véradást, amely egyre sikeresebb – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint 2019-ben még 440 véradás volt a rendezvénysorozaton, idén februárban pedig már 3000 sikeres véradás.

Herczegh Anita, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért elnöke, a Civil véradás fővédnöke úgy fogalmazott, hogy bármikor eljöhet az a pillanat, amikor családtagjaink gyógyulásához szükség van a mások által adott vérre. 

Véleménye szerint az ember életében egyszer – ha egészséges és megteheti – a véradás erkölcsi kötelesség. 

Reményét fejezte ki, hogy az első alkalom után a véradás sokaknak rendszeressé válik.

Nagy Sándor, az OVSZ főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a Civil véradás a magyar vérellátás egyik legjelentősebb rendezvénysorozatává nőtte ki magát, ahol egyszerre több mint 3000 jelentkezőt tudnak regisztrálni. Az akció sikeréért köszönet illeti a civileket és a Magyar Vöröskereszt munkatársait is. Hozzátette, hogy az OVSZ a lehető legmagasabb színvonalat biztosítja a véradáshoz minden helyszínen – fűzte hozzá.

 

Kenyeres Kinga, a Századvég vezérigazgatója azt mondta, kiemelkedően fontos számukra, hogy részt vesznek a véradásban, mint civil szervezeteket koordináló szervezet. Hozzátette: a Századvég évek óta segíti a budapesti civil szervezeteket információátadással, hogy azok még hatékonyabb munkát végezhessenek az állampolgárokért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában