Otthon

2009.09.29. 02:28

Fűteni lehet kevesebből is

Székesfehérvár - Fabrikett. Újabb szóval ismerkedünk, pedig a fűrészporból és faforgácsból préselt fűtőanyag nem újkeletű. A fűtésszezon elején ismerjük meg előnyeit.

J. Mező Éva

Hatféle fabrikett csomagot mutat a bolt bejárta melletti polcon Szakáts Ákos, aki újabban már nem csak forgalmazza, de Ukrajnában gyártatja is a különböző állagú, összetételű fűtőanyagot. - A kiszerelésük 10 és 35 kiló között van, közülük egy, ami puhafából készült, ez a fenyőbrikett, a többi vegyes, de olyan is van közte, ami kizárólag keményfából készült. Tölgy és bükk az alapanyaga.

A fabrikett előnyeinek felsorolásánál hosszú lajstromot állított Szakáts Ákos: ezt a pogácsaformájú fűtőanyagot fűrészporból, faforgácsból préselik magasnyomáson, vagyis nem tűnnek el erdők, hogy otthonunk meleg legyen. További előny, hogy a környezetbarát tüzelőanyagban 8 százalék alatt van a víztartalom, kötőanyagot nem tartalmaz, sűrűsége közel duplája, mint a hagyományos tűzifáé, így frabikettből feleannyi elegendő a lakás felfűtéséhez. Vagyis: ha valaki eddig tíz mázsa fát használt el egy télen, akkor ezt most öt mázsa fabrikettel meg tudja tenni. Az adatok kimutathatóak: a biofabrikett kalóritartalma 35-50 százalékkal nagyobb, mint a tűzifáé, energiatartalma a barnaszénével egyezik meg, két kilogramnyi fabrikett fűtőértéke pedig egy köbméter gáz fűtőértékével azonos. Az égés után alig marad hamu, az is kizárólag ásványi anyagot tartalmaz, így azt akár a kertben is szétszórhatjuk. Kályhában, kazánban, cserépkályhában, kandallóban is kiválóan alkalmazható a fabrikett, Szakáts Ákos azonban arra int, hogy a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség egyharmadát szabad csak betenni, máskülönben az túlhevül. Gyakorlati tanácsként azt mondta, hogy a meggyújtáshoz ugyanúgy szükséges aprófa és papír, kezdetben kevesebb fabrikettet tegyünk a tűztérbe, majd miután meggyulladt, tehetjük rá a többit. A fabrikett ugyanúgy izzik, mint a szén, ehhez pedig csak minimális levegőre van szükség, ezért mielőtt valaki átáll fatüzelésről fabrikettre, jó, ha ellenőrizteti, kályhályán jól záródjon az ajtó.

Szakáts Ákos óva int attól, hogy vegyesen használjunk fát és fabrikettet. Ennek oka, hogy más a nedvességtartalmuk. A tűzifa égéséhez több levegő kell, míg a száraz fabrikett nyitott kályhaajtónál egy pillanat alatt leég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!