Otthon

2012.12.03. 19:20

Egy furcsa „póni”, ami az intim tisztálkodás fontos eszköze

Székesfehérvár – Egy alkalmatosság, amiről keveset beszélünk. Manapság még mindig akadnak, akik csak hóbortnak tartják, pedig a bidé a tisztálkodás fontos eszköze.

Gábor Gina

Mégpedig az intim testrészek tisztán tartására szolgál: altestmosónak nevezhetnénk. Ráadásul bizonyított tény, hogy a bidét használók között kevésbé fordulnak elő végbélrákos megbetegedések. Először a különálló bidék jelentek meg. A bidé alakja és formája a WC-kagylóhoz hasonlítható, de attól eltérően kifolyónyílása szűkebb, ezért szükségleteink elvégzésére nem alkalmas. A bidének nincs öblítő tartálya, mint a vécének, viszont el van látva hideg- meleg vizes, irányítható vízsugaras csapteleppel.

 

 

 

Tüdő Ferenc azt a típust mutatja, amely házilag is rászerelhető a wcülőkére. Nincs szükség plusz vízhálózatra: a víz a tartályból érkezik (Fotó: Pati-Nagy Bence)



A bidén nincs ülődeszka sem, hiszen az csak akadályozna a mosakodásban. Persze, bidé ma is többféle van a lakásokban: éppen ezért, mielőtt beszereznénk, érdemes tájékozódni. Így el tudjuk dönteni, melyik típust érdemes választanunk. Ehhez kértük Tüdő Ferenc, segítségét: – A különálló bidét általában a WC mellé teszik, és a rajta lévő csap megnyitásával egy ívelt, erőtlenebb vízsugár segíti a tisztálkodást. Ez a típus ott válhat be, ahol nagyobb a tér, hiszen a helyigénye legalább 1,5 négyzetméter. A különálló bidébe papírt nem dobhatunk, általában a tisztálkodás után törölközőt használunk. A szakirodalom szerint – ha nem vagyunk elég körültekintőek – ez egy családon belül is növelheti a felülfertőzés kockázatát: fontos tehát, hogy mindenkinek ott legyen a törölközője, amit célszerű rendszeresen cserélni – sorolja az előnyöket és a hátrányokat Tüdő Ferenc.

– A bidék másik típusa a WC-ülőkébe céjében is felszerelhető. Megjelentek az ülőkére szerelt bidék luxus változatai is, amelyeket kényelmi funkciókkal láttak el: például fűthető az ülőke... Ennek a típusnak az az előnye, hogy papírt is használhatunk a törölközéshez, hiszen átvezeti a hideg-meleg vizet, és – ha a berendezéshez még villamos energiával működő kényelmi funkciók is tartoznak –, villanyszerelőre is szükségünk van: mindez átalakítással, fúrással- faragással is jár. Tüdő Ferenc egy új berendezésre is felhívja a figyelmet: – Megjelent egy új bidé-típus, ami nincs összeépítve a WC-ülőkével: bárki házilag rászerelheti bármilyen jó minőségű ülőkére. Nem kell szakembert öt fokozatban állítható fúvóka fej gondoskodik arról, hogy a vízsugár a megfelelő irányban érkezzen. Mivel a víz a tartályból érkezik és nem a hálózatból átfolyt vizet használjuk, ezért lehetőség van arra, hogy a tartályba korszerű, a szervezetre jótékony hatást gyakorló mosakodó gélt is töltsünk. Vannak például gyógynövényes készítmények, amelyek kifejezetten az aranyeres panaszokra valók... Erről a megoldásról akkor sem kell lemondanunk, ha a WC a lakás leghidegebb, fűtetlen helyisége – vélekedik Tüdő Ferenc. Használat előtt meleg vizet töltünk a tartályba, és a víz máris a mosakodáshoz megfelelő hőmérsékletű lesz.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!