Otthon

2014.11.03. 17:20

A Tóth család baracskai szépséges otthonában többféle stílus, lelkiség és ízlés ötvöződik

Baracska - A Tóth házaspár messziről érkezett egymáshoz is, és mostani lakóhelyükhöz is. Lépésről lépésre építették fel, s rendezték be elegáns, igényes otthonukat. Kicsit önmegvalósításként is.

Zsohár Melinda

A feleség, Tóthné Kolumbán Ottilia a székelyföldi Gyergyótekerőpatakról érkezett Kis-Magyarországra a marosvásárhelyi orvosi diplomájával a zsebében, a rendszerváltás után. Férjét, a Hajdú-Bihar megyei származású Tóth Lászlót itt ismerte meg, s miután összekötötték életüket, Baracskára költöztek. Ottilia háziorvosként, László a közigazgatásban vezető főtanácsosként keresi kenyerét, két nagyfiuk, Donát és Csanád felsőfokú tanulmányokat folytat. Házukban, otthonukban többféle stílus, lelkiség és ízlés ötvöződik, amit magukkal hoztak otthonról Baracskára.

Tóthné Kolumbán Ottilia az erdélyi miliőt a polgári eleganciával kombinálta. Fotó: A szerző

A ház a község szép pontján, nagy telken fekszik, a templomhoz, hősi emlékműhöz, egy kis patakocskához közel. A lakórészhez csatlakozik a doktornő kicsiny rendelője, kineziológusként is gyógyít. Kedves Erdélye ihletése tetten érhető az enteriőrökön, az építőanyagok használatán és a berendezési tárgyakon. Kívül természetes kő, cserép és valódi fa kölcsönöz rusztikus hangulatot a háznak, ami korszerű, de messze nem szögletes high-tech „érzéketlenség". Belül is a csupa faburkolat melegbarnája a meghatározó tónus, a nomád stílusú szőnyegekkel és a terrakotta jellegű taposókkal kombinálva. A szűkebb közlekedőket a padlótól a mennyezetig beborító tükrök tágítják.

Szűz Mária szobrai vigyázzák a ház lakóit.

Több helyütt Szűz Mária szobrai vigyázzák a ház lakóit, feszületek, keresztény jelképek mutatják, hogy ebben az otthonban hívő emberek laknak, s szívüknek fontos, hogy lássák e jelképeket mindennapjaikban. Mindenkinek külön birodalma van, a nagy nappaliban a rokonság összeülhet az ünnepeken. Ottiliáék szerették volna az erdélyi miliőt a polgári renddel és eleganciával kombinálni, s mivel ma már a lakberendezésben nemigen létezik tiszta stílus, ez jó érzékkel sikerült is nekik.

A nappali gyönyörűséges, rusztikus gerendamennyezete fehér, „nem az erdészházban lakunk", mondogatja Ottilia, otthonról érkezett a százéves, díszes csillár – meglepően jól harmonizál a tágas helyiség másik fertályán függeszkedő modern lámpákkal. Fényes, keleties függönyök, nagyméretű, egyedi készítésű, párnával borított ülő- és fekvőalkalmatosságok, virágok, festmények, grafikák töltik be a teret. A háló és a fürdő letisztult, intim helyiségek, az éléskamra tele, mert a háziasszony jól tartja a három férfiút! Néhány igazán egyedi karfás szék, szecessziós virágtartó, 19. századfordulós udvari lámpa árulkodik róla, hogy Ottilia szeret a régiségek között is kalandozni. Ezek a tárgyak a múlt üzenetét hozzák el a mába, s adják tovább a jövőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!