Otthon

2015.01.12. 16:55

Bent jurta, kint napkollektor

Alcsútdoboz - Klasszikusan eklektikus stílusú a rusztikus ház a szép fekvésű telken. Hagyomány, életérzés, kényelem e szempontok szerint alakította Oláh Gyárfás családfőként otthonukat a csaknem húsz év alatt.

Zsohár Melinda

Több történetet is rejt a két házat magában foglaló telek, összekapcsolva múltat és jelent, tradicionálisat és korszerűt. Oláh Gyárfás és családja rokonszenv alapján választotta lakóhelyül Alcsútdobozt, a szülők immár érett korában. A feleség, Etelka betegsége okán egészséges környezetet kerestek, s a falunak e romantikus, kissé zegzugos részén leltek rá a telekre, egy kis öreg présházzal.  Ezt a házat alakították át autentikus parasztház módjára ripsz-ropsz 1996-ban, a sietség ellenére is kényelmessé téve a régi épületet. Az új, L alakú lakóház két év alatt készült el, gondos tervezéssel, a Finta-műhely mérnöke, Szabó István által. Az édesanya néhány éve sajnos elhunyt, a gyerekek kirepültek a családi fészekből, de a szülők még több mint tíz esztendőt tölthettek együtt szeretett új otthonukban.

A házban mindenütt Etelka emléke, a házat is az ő kívánságára tájolták az ősi szabályok szerint. A helyiségekben a varázsvesszős szakértő, s az ingás bemérő jelölte ki az ablakok és később a bútorok helyét, vízereket, energiavonalakat derítettek fel. (Később a kutyák és cicák igazolták a megállapításokat.) Csupa ablak minden, 100 négyzetméteren (!), hogy beáradhasson a fény, s a kerttel, a fákkal, a madarakkal, a ház mögötti kis patakkal élő a kapcsolat minden helyiségből kitekintve. A konyha-nappali különleges módon van egy légtérben, mert kívülről ugyan egyenesek a falak, ám belül egy jurta rejtőzik! A kerek mennyezet csúcsán olyan dőlésszögűek a gerendák és a burkolat, mint a hajdani jurták tetején. A gerendák végén faragott kövek a négy évszak allegóriájával, s a négy gyermek és kilenc unoka csillagjegyének jelképével. E térben bokályok, korondi tányérok idézik Oláh Gyárfás erdélyi gyökereit, s a magyar hagyományok iránti elköteleződését.

A szellemes elrendezésű ház enteriőrjei eklektikusak: a magyar jellegzetességet a polgári elegancia és az antik darabok váltják, a kényelmet szolgáló berendezések és eszközök a környezettudatosságot és a mai igényeket tükrözik. Oláh Gyárfás élettörténete is ihletője mindennek. Édesapja a budapesti Gambrinus Étterem tulajdonosa volt, s Balatonlellén egy Bauhaus építésű panzióé. Idős korában született Gyárfás fia egy nagyon fiatal énekművésznőtől, majd mindannyiuk életét felborította a történelem. Az államosítással mindenüket elvették, apja halála után Gyárfás állami gondozásba került, leérettségizett, s Budapesten kezdett önálló életet. A rendszerváltás után gyűjtögette össze a sok-sok emléket a család múltjáról – tárgyakban is. Korabeli képeslapok, fényképek, dokumentumok tanúskodnak egy hajdanvolt aranykorról.

A több évtizedes fővárosi élet után igazi vidéki létre rendezkedtek be. A háztető finn acéllemez, rajta napkollektorok. A két fürdőszobában és mellékhelyiségben víztisztító berendezés, a házat automata gázkazán fűti, több helyütt padlófűtéssel kombinálva, s kandalló hivatott a romantikát idézni. Rengeteg fotó, festmény, sok-sok virág teszi még otthonosabbá a lakályos házat, ahol Demi, a westie kutya minden vendég kedvence. A hatalmas ablakokon át „természetfilm” nézhető órákig: a madarak az idén télen már egy mázsa napraforgót elfogyasztottak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!