Otthon

2015.06.10. 13:05

A homoktól a mély barnáig - Az egyrétegű falfestékből mindig egy kicsit többet kell vásárolni

A földszínek lesznek az idei nyár slágerei - tudtuk meg Keresztes Tibortól, aki azt is elárulta: most rengeteg új árnyalattal rukkoltak elő a gyártók, egészen biztos megtaláljuk a nekünk tetsző falfestéket.

Sebestyén Lilla

A meleg, a forróság nem kedvez a festékeknek, ezért ha kültéri renoválást terveztünk, most jobb elhalasztani egy kicsit – mondta el a szakember, Keresztes Tibor, aki szerint a sok napsütéstől megéghet a festék, ami azt jelenti: túl gyorsan szárad, nem tud kisimulni, repedezik. Egyedül a hajnali órákban, vagy este hét után ajánlatos neki állni, ha halaszthatatlan.

Viszont a belső tereket – amennyiben van szellőzés – nyugodt szívvel lehet dekorálni. Tibor elmondta, népszerű megoldás, hogy a különböző falfelületekhez más és más színt párosítanak, vagy a festést mintás tapétacsíkokkal bolondítják, esetleg a beltérben, természetes, mészkő, homokkő hatásúra glettelik a falat.

Keresztes Tibor elmondta, a metálos árnyalatok lecsengőben vannak, jönnek a föld színek. Fotó: FMH-Archív

A szakember azt is elárulta, hogy az idei nyár a földszínek bűvöletében fog eltelni. – A színtrendeket mindig egy nemzetközi csoport alakítja ki egy-fél évvel annak megjelenése előtt, számításba véve a jövő dekorációjának színvilágát, az öltözködést meghatározó trendeket. Ezek alapján a tavalyi metálos, fémes árnyalatok lecsengőben vannak és a melegebb föld színek kerülnek előtérbe: a barna élénkebb és pasztelosabb árnyalatai, a homok szín. A gyártók is – alkalmazkodva a divathoz – több új színt is piacra dobtak, amiből válogatni lehet – magyarázza Tibor, aki azt is hosszá teszi: ma már kifizetődőbb megvenni ezeket a színeket, mint kevertetni, mert rengeteg árnyalatból válogathatunk. Arra viszont figyelni kell, hogy az egyrétegű falfestékek a legtöbbször nem elegek a dobozon feltüntetett felületre.

– Nem azért, mert a gyártó fals adatot ad meg, hanem mert ahhoz, hogy kijöjjünk, pont el kell találni, milyen vastagságban kell felvinni a festéket és az rettentő nehéz. Még a hivatásos festők is inkább kicsit többet visznek fel a falra, nehogy foltos maradjon, mert a kevés festék problémáját könnyebb orvosolni, mint lekenni az egész falat újra – magyarázza Tibor, aki azt is hozzáfűzi: ha mégis kiakarjuk „centizni" a mennyiséget, szerezzünk be speciális eszközöket, például külön, erre a célra kitalált teddy hengert, különben valószínűtlen, hogy sikerül.

Ahogy a nem sík, magyarán strukturált felületekre is egészen biztos, hogy közel dupla annyi festéket kell áldoznunk, bármilyen módszer mellett döntünk, hiszen a festékfújás következtében is legalább, 30-50 százalékos a veszteség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!