Púder Nélkül

2013.04.04. 09:50

Nők végzik a legtöbb láthatatlan munkát

Ház körüli tevékenységek, csecsemő- és gyermekgondozás és nevelés, betegek, idősek ápolása, a közösségért való tevékenykedés. Ezek mind a láthatatlan munkába tartoznak.

Kocsis Noémi

Mi számít láthatatlan munkának? Minden olyasmi, amiért nem kapunk fizetést. Holott rögtön látható és elismert munkának számít mindegyik, a bevezetőben felsorolt tevékenység, ha nem a család egy tagja végzi, hanem felvesznek valakit az elvégzésükre, vagy ha egy állami (önkormányzati) intézménynek kell ellátnia. A láthatatlan munka hozzájárul a jövendő generációk felneveléséhez, és tehermentesíti az állami intézményrendszert. A gazdaság kikerülhetetlen része: az így elvégzett munka becsült értéke eléri a GDP legalább egyharmadát.

A láthatatlan munkát többnyire nők végzik el: a magyar nők átlagosan heti tíz órával többet töltenek csecsemőgondozással, gyerekneveléssel, hat órával többet főzéssel és házimunkával a férfiaknál. Még akkor is több fizetetlen munkát végeznek (és ez ellen nincs is különösebb kifogásuk), ha ők a kenyérkeresők, és a férfi munkanélküli.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemrég bejelentette, vizsgálják annak lehetőségeit, hogy speciális foglalkoztatási jogviszonnyá alakítják a fokozott ápolást-gondozást igénylő gyermeküket ellátó szülők ápolási díját. Törekvés, hogy munkaerőpiacon kívül végzett munkát az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a nyugdíjszámításnál is elismerjék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!