2012.12.14. 21:47
Ropogós rúdban, hal vajban
A Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent hatodik szakácskönyvben villámgyorsan elkészíthető ételeket találhatnak a kalandra vágyók.
Raffai Viktorné nem először szerepel a kiadónk által megjelentett, olvasóink receptjeiből összeállított kiadványban. Ebben a kötetben gombaropogósával ismerkedhetnek meg az olvasók. Az étel elkészítése kiérdemelte a villámgyors kategóriát.
Hozzávalók:
75 deka gomba - tetszés szerinti -,
egy nagy fej vöröshagyma
10 deka liszt
2 tojás
1,5 deci tej
bors
petrezselyem
só
liszt
még egy kis tojás
zsemlemorzsa
olaj.
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A felaprózott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és kevéske vizet hozzáadva puhára pároljuk. Ha már nincs a gomba alatt víz, beleszórjuk a lisztet, a két tojást, a tejet és ezekkel jól elkeverjük az egészet, sűrűre, formázható péppé főzzük. Hagyjuk kihűlni az ételt, majd rudacskákat formázunk a pépből. A rudakat bepanírozzuk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban pirosra sütjük a gombarudakat. Tálalásnál kínálhatunk mellé tartármártást, köret lehet rizs, de akár burgonyapürével is asztalra adhatjuk.
A gomba nem a legkönnyebb étel, de számtalan elkészítési módja lehet, illetve sok ételhez hozzáadva gazdagítja azok beltartalmát. A reggeli gombás-tojásrántotta mellett ebédre, vacsorára főétkezésként is készíthetünk finomságokat az ízes, zamatos gombafajtákból. Változatos ételek apalanyaga a gomba, ahogy a sokféle tengeri és hazai, édesvízi hal is.
A székesfehérvári Vén Józsefné kitűnő lazacszelettel hódította meg a szakácskönyvet előkészítő szakembereket, így a recept bekerült a könyvbe.
Hozzávalók:
csupán 4-6 szelet lazac - nyilván az asztalhoz ülők számának tekintetében - szükséges hozzá
2 evőkanál olaj
öt deka vaj
1-2 deci tejszín
ízlés szerint fehér bor
só
bors
kapor
petrezselyem.
Elkészítés:
A halat sózzuk be, kevés lisztbe forgassuk bele. Az olajon négy percig süssük a hal egyik, majd ugyanennyi ideig a másik felét is. Az olajat öntsük ki a serpenyőből, és tegyük a vajat a helyére. A vajhoz adjunk egy deci tejszínt, majd amikor kissé sűrűsödni kezd, öntsük hozzá a bort. Borsozzuk a tejszínes keveréket és tegyük bele a halszeleteket, így forraljuk együtt néhány percig. Adjuk az ételhez a vágott kaprot, a petrezselyemzöldet, de ügyeljünk a mennyiségekre, a kaprot ne vigyük túlzásba. Ehhez a főfogáshoz is tetszőleges köretet adhatunk, de egy könnyű, friss zöldségekből összeállított saláta kíséretében kiváló fogással lephetjük meg a családot.
Gombát már kínáltunk, igaz, önmagában. A kápolnásnyéki Hajdu Ferencné viszont csirkemellel és rizzsel készült étellel szerepel a receptkönyvben.
Hozzávalók:
Készítsünk elő egy nagyobb csirkemell
3-4 evőkanál olaj
só
egy csésze, körülbelül 2,5 deci rizs
A mártáshoz szükségünk lesz körülbelül fél kilónyi gombára, egy nagyobb fej vöröshagymára, 2-3 evőkanál étolajra, 3 deci főzőtejszínre, egy kis pohár natúr joghurtra vagy tejfölre, 1-2 evőkanál lisztre, de választhatjuk az étkezési keményítőt is, valamint kell még só, bors, kakukkfű.
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát dinszteljük meg az olajon, majd adjuk bele a vékonyra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, és együtt körülbelül 10 percig dinszteljük. Ha a gomba fele leve elfőtt, akkor ezzel készen vagyunk. A joghurtból, a lisztből és a tejszínből készítsük el a habarást, sűrítsük be vele a gombát. Szórjuk meg kakukkfűvel, frissen vágott petrezselyemmel az ételt, és körülbelül egy-két perc alatt főzzük össze. A gombamártás ennyi idő alatt besűrűsödik, és ha ez megtörtént, tegyük félre, amíg a csirkemellel foglalkozunk. Filézzük ki a mellet, vágjuk hat szeletre, sózzuk és forró olajban süssük készre, ami körülbelül 10 percig tarthat. A rizst a szokásos módon főzzük meg, és a tálra egymás mellé tálaljuk a húst, a gombamártást és a rizsünket. A fogást egy pohárka borral kísérjük el.
A Villámgyors ételek könyve a Pannon Lapok Társaságának ügyfélszolgálati irodájában megvásárolható. A hűségkártyás olvasók kedvezményesen juthatnak a kiadványhoz.