Receptek

2013.12.06. 19:55

Karácsonyi menüsor

Székesfehérvár – Bármilyen egészséges is a hal, nem minden család asztalára kerül még ünnepi ételként sem. Az ajánlatunkba mégis belefoglaljuk, hátha többen is kedvet kapnak hozzá!

Kovalcsik Katalin

Ahány család, annyi szokás, néhol borlevest kanalaznak szenteste, másutt passzírozott halászlét, megint máshol valamilyen szárnyasból készült ragulevest. A főfogás is eltérő, nem beszélve a sütemények, desszertek sokaságáról, amelyek egyenként és összességében is emelik az ünnep fényét.

Megpróbálunk többféle ízlésnek eleget tenni, először kínálunk egy tárkonyos pulykaragulevest a hantosi Menyhei Béláné ajánlásával.

A recept a napokban megjelent Karácsonyi ételek könyvében jelent meg, ahogy a társai is. Az adagokat lehet módosítani, attól függően, hányan ülik körbe az ünnepi asztalt.

Egy négy tagú családnak szükséges a leveshez 40 deka pulyka felsőcomb, egy fej vöröshagyma, 20 deka vegyes zöldség, 10 deka zöldborsó, 10 deka gomba, ugyanennyi zeller, 5 deka liszt, 2 deci tejszín, citrom, petrezselyem, tárkony. A húst bőrözzük le, kockázzuk fel. Az apróra vágott hagymát pároljuk meg, adjuk hozzá a húst, a vágott zöldségeket, engedjük fel vízzel, sózzuk. Addig főzzük, amíg a hozzávalók megpuhulnak, közben fűszerezzük a tárkonnyal, petrezselyemmel, a végén adjunk hozzá kevés citromlevet. Tejszínes habarással sűrítsük.

A karácsonyi főétel lehet rántott hal, van, ahol mákos gubát tálalnak azoknak, akik nem kedvelik a halat. A harcsapaprikás túrós csuszával is bekerülhet az ünnepi étkek sorába, gyorsan elkészül és igen finom. Kell hozzá 60 deka harcsafilé, egy fej vöröshagyma, olaj, őrölt pirospaprika, füstölt szalonna, só, bors, ételízesítő, két deci tejföl, egy csomag csuszatészta, egy csomag túró, bacon.

A kis kockára vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk a vágott szalonnával együtt. Félrehúzzuk a tűzről beletesszük a piros paprikát, és kevés vízzel felöntjük. Ebbe az alapba tesszük a nagyobb kockára vágott harcsát, ízlés szerint fűszerezzük borssal, ételízesítővel. Tíz perc fedő alatti főzés elegendő a harcsának, amit a főzés végén összekeverünk a tejföllel. Van, aki kaporral is bolondítja, de ez ízlés kérdése. A tésztát kifőzzük, összekeverjük a túróval és már tálalhatjuk is. Ha kissé cifrázni szeretnénk a dolgot, egy őzgerincformát béleljünk ki baconnal, tegyük bele a kész csuszát, fedjük a tetejét baconnal és süssük át. Ezután tálaljuk a harcsapaprikással. Szabó Renáta parikását így tálalja a családjának az ünnepi vacsoránál. Mi is kipróbálhatjuk.

A mákos és diós bejgli a legelterjedtebb karácsonyi sütemény, de ismerkedjünk meg a Gerendás Lajos által ajánlott gesztenyéssel. Szükségünk lesz hozzá 25 deka lisztre, 2 deka élesztőre, 2 evőkanál porcukorra, 10 deka vajra, 2 tojás sárgájára, csipet sóra, sárgabaracklekvárra, fél kiló gesztenyemasszára, egy evőkanál rumra. A lisztet gyúrjuk össze a kevés cukrostejben megfuttatott élesztővel, a porcukorral, vajjal, tojássárgájával és a sóval. Osszuk kétfelé a tésztát, nyújtsuk téglalap alakúra és kenjük meg sárgabaracklekvárral. A gesztenyemasszát kevés tejjel, rummal lazítsuk, kenjük a lapokra és göngyöljük fel a tésztát. A tetejüket kenjük meg felvert tojással, majd közepes tűznél süssük pirosra a bejglit. Ha kihűlt, szeleteljük, szórjuk meg porcukorral.

Az italokat is kiválasztjuk az ünnepi ételekhez. Más illik a halhoz, más egy töltött, sült pulykához. Meglepetésként készíthetünk áfonyás pezsgőkrémet is, amely nem ital, de kellemes lezárása lehet az ünnepi vacsorának. A 40 deka áfonyából adagoljunk hosszú pohárba, de tegyünk félre pár szemet a díszítéshez. Közepes lángon, gőz fölött keverjük ki négy tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral, fél deci pezsgővel, amíg a massza besűrűsödik, könnyű és habos lesz. Öntsük az áfonyára, tegyünk rá pár szem gyümölcsöt, házi keksszel, babapiskótával már kínálhatjuk is. Behűthetjük, úgy még finomabb is, ahogy Kalmárné Németh Hajnalka ajánlja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!