2019.05.26. 11:00
Fehérvári nagymamák pogácsája
A nagymama főztje semmihez sem fogható, tartja a mondás. Emeljük a tétet: a nagyik által sütött finomságoknak sem akad párja!
A „pályamunkákat” háromfős zsűri (jobb szélen Rácz Jenő elnök, bal szélen Zámbó Sándor cukrász és középen Mihály Csaba étteremtulajdonos) értékelte Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap
Ebbe a kategóriába tartozik a pogácsa is. Ezt a péksüteményt készítették el a névadó rendezvényen – Nagyi pogácsája – a dolgos kezek, fejenként egy kilogramm mennyiségben. Az első helyet Dénesné Hekkel Aranka szerezte meg túrós-medvehagymás finomságával. A recept felől kedden érdeklődtünk nála, akkor épp burgonyás pogácsához készülődött, unokája kérésére. Mondhatni, pogácsaspecialista. Elmesélte, rendszerint nem receptekből, hanem érzésből süt, főz. Kérésünkre lejegyezte, miként készíthető el a díjnyertes péksütemény!
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg félzsíros túró, 25 dkg kacsazsír, 2-3 kanál tejföl, 3 darab tojás, 2 dkg élesztő, egy csipet cukor, 1 dl langyos víz, egy csapott evőkanál só, 10-15 levél friss medvehagyma ízlés szerint (vagy 2-3 púpos evőkanál szárított medvehagyma, amit előzőleg le kell forrázni 2-3 kanál vízzel, majd langyosra hűtve a levével együtt kell a tésztához adni).
A 2 dkg élesztőt egy csipet cukorral 1 dl langyos vízzel felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, hozzáadjuk az összetört túrót, a zsírt és összemorzsoljuk. Következik a 2 felvert tojás, az előkészített medve hagyma, majd a 2-3 evőkanál tejföl (ahogy a tészta állaga megkívánja, közepes keménységű legyen). A fenti hozzávalókat jól összedolgozzuk, deszkára téve tovább gyúrjuk, majd kilisztezett tálba tesszük, a tetejét is belisztezzük és konyharuhával letakarva meleg helyen körülbelül 1 órát kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, deszkára borítjuk és ismét jól összegyúrjuk, majd másfél centiméter vastagságúra nyújtjuk. A tetejét tetszés szerint bevagdaljuk. Kiszaggatjuk, és konyharuhával letakarva körülbelül fél órát pihentetjük. Utána a pogácsák tetejét egy felvert tojással kétszer megkenjük. 160-170 fokra előmelegített (légkeveréses villany)sütőben körülbelül 15-20 perc alatt megsül.
A második helyen Krainhoffer Tiborné káposztás pogácsája végzett. Ez a péksütemény többszörösen is díjnyertes, 2010-ben ugyanezen a versenyen első helyezett lett. Hozzávalók: 1 kg liszt, élesztő, 1,5 dl tej, egy csipet cukor, 2 tojás sárgája, 1 pohár tejföl és 40 dkg zsiradék úgy, hogy 1 kg káposztát dinsztelünk, s az így használt, körülbelül 5 dkg olaj mellett 25 dkg margarint és 10 dkg házi sertészsírt is használunk.
Az élesztőt a tejjel, cukorral megkelesztjük, a káposztát dinszteljük, majd kihűtjük, porcukrozzuk, borsozzuk. Ezután a lisztbe morzsoljuk a zsiradékot, a tésztát kidagasztjuk a tojással, tejföllel, majd ízlés szerint beletesszük a kívánt káposztamennyiséget. Kelesztőtálba tesszük, nem sodorjuk, hagyjuk körülbelül egy órán át kelni. A tésztát nem szaggatjuk, csak kisebb gombócokat csipkedünk belőle úgy, hogy ötven darabot kapjunk. Ezeket több körben kizsírozott tepsibe tesszük, kelesztjük még egy kicsit, kétszer megkenjük tojássárgájával, így sütjük meg 25-30 perc alatt. Először öt percig közepes lángon, majd nagy lángon sütjük; a sütő ajtaját pedig az első tizenöt percben egyáltalán nem nyitjuk ki, nehogy összeessen a pogácsa.