2019.07.11. 14:30
Házi hűsítők kánikula idejére – Így készíts jegeskávét és citromos sorbet-t
Nehéz átvészelni a hőséget hideg italok nélkül, ezért most mutatunk nektek két receptet, melyek könnyen elkészíthetők, és kezdő szakácsoknak is garantált a siker!
Hiába mondják mindenütt, hogy igyunk minél kevesebb dehidratáló italt, a kávéról nehéz lemondani. Hoztunk hát egy egyszerű alap jegeskávé receptet, melyet ízlésetek szerint fel is turbózhattok.
http://www.mindmegette.hu/a-kave-ha-jeges-47346/
Nem is kell hozzá más, mint két adag kávé, 2-3 jégkocka, egy-két gombóc vaníliás fagyi és tejszínhab. Mi bourbon vaníliás fagyit használtunk, a cukrot viszont kihagytuk a kávéból, a mi ízlésünknek így is elég édes volt. A tetejére kis fahéjat szórtunk, de el tudjuk képzelni ezt ízesített kávéval, csokiöntettel vagy színes cukorkákkal is.
Következzék a recept:
A jegeskávénál kicsit időigényesebb a következő receptünk, de az ízélmény minden óráért kárpótol minket. A citromos sorbet sem kíván sok hozzávalót: citrom, víz és cukor kell csupán, na meg türelem, míg rendesen megfagy a sorbet-nk.
10 dkg cukrot már gyöngyöző, 3,5 dl vízbe öntünk, és sűrű cukorszirupot főzünk. Félretesszük kihűlni, ezalatt lereszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a levét. Ha kihűlt a cukros szirup, beleöntjük a citrom héját és levét, majd lezárható edénybe öntjük, és mélyhűtőbe tesszük. Félóránként keverjük át, míg a kásás állagát el nem nyeri, nagyjából 3-4 óra alatt készül el. Ha türelmetlenek vagyunk, előbb is fogyasztható, ekkor kanál helyett szívószállal érdemes nekiesni.
A mi cukorszirupunk ugyan nem lett túl sűrű, ám a sorbet így is kiválóan sikerült. Vigyázat, nagyon citromos!