2019.08.04. 16:00
A kinti nyári találkozások egyedi finomságait mutatjuk
Ha itt a jó idő, tán hamarabb megmozdul a család, és tesz látogatót akár a mi terciánkon is. A jó hangulatot a jó ételek is megalapozhatják!
Balra lent a tortillacsipsz, mellette a burgonyacsipsz és az amerikai káposztasaláta
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Izzó napsütés, kutyalihegés, vízbe csobbanás és derűs hangok – ezt a jókedvet az általunk kínált ételekkel fokozhatjuk, ha tudjuk, bizony (rég nem látott) vendégek érkeznek hozzánk. A kínált fogások egy nem mindennapi kerti parti alapjai lehetnek!
Egyedi fűszerezés
A hamburgerről az oldal alján szólunk részletesebben, itt elsősorban a köretekről és egy egytálételről írunk. Ha unja már a hasábburgonyát, készítsen házi burgonyacsipszet sütőben! A siker garantált.
Hozzávalók: burgonya (az egyéni igényeknek megfelelő mennyiségben, lehetőleg nem újkrumpli!), olívaolaj és só. A burgonyát előbb meghámozzuk, majd alaposan megmossuk és szárazra töröljük. Ezt követően vékony, körülbelül 1 mm vastag szeletekre vágjuk, de a gyalulás is megoldás lehet. Ha ezzel megvagyunk, a burgonyát annyi olajjal forgatjuk össze, hogy az vékonyan fedje a szeleteket. A csipsz ne tocsogjon az olajban! Ezután a darabokat sütőpapírral leterített tepsibe tesszük úgy, hogy azok ne fedjék egymást, ne érintkezzenek! Felületükre szórhatunk sót, borsot, de ízlés szerint más fűszert is (például csilit), majd az ételt 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Akkor lesz jó az állaga, ha a széle megpirul.
Jobban csúszik
A száraz anyaghoz jólesik a kicsit csúszósabb: ez utóbbit egy úgynevezett coleslaw, vagyis amerikai káposztasaláta képében kapjuk meg. Hozzávalók: 1 fej káposzta, 2 darab sárgarépa, fél fej vöröshagyma, só, bors, 2 dl tejföl, 2 dl majonéz, 2 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz és 1 darab citrom kifacsart leve.
A zöldségeket tisztítsuk meg, majd a káposztát, a sárgarépát és a vöröshagymát reszeljük le (vagy vágjuk vékony csíkokra)! A zöldségeket tegyük egy tálba, majd sózzuk, borsozzuk és keverjük össze őket! Ezután vegyünk elő egy másik tálat, abban keverjük össze a tejfölt, a majonézt és a mustárt. Ezeket sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a mézet és a citromlét. Öntsük egybe a két elegyet, keverjük össze, s fogyasztás előtt tegyük hűtőbe!
Tortilla – másként
Tudják, van a gírosz és a hozzá hasonló tortilla, amelyek lényegében lepény- vagy pitaalapba tekert fogások. Nos, most a tortillacsipsz változatának receptjét osztjuk meg önökkel.
Hozzávalók: 10 dkg finomliszt, 10 dkg kukoricaliszt, 3 evőkanál olívaolaj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi sütőpor, 1-1,5 dl forró víz.
Első lépésként a liszteket egy tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval. Ehhez hozzáadjuk az olajat és a fűszereket, majd lassan, fokozatosan a forró vizet. Ezt kézzel elkezdjük összedolgozni addig, amíg ruganyos, puha tésztává nem áll össze. Ezután apró, dió nagyságú gombócokat formázunk belőle.
Az így kapott formás golyókat lisztezett felületen kerekre nyújtjuk, olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. Ez lehetőség szerint ne haladja meg a 2 millimétert! Hogy a tészta biztosan ne ragadjon le, tegyük két sütőpapír közé!
Egy palacsintasütőt (zsiradék nélkül) hevítsünk fel, ebbe tegyük fél-fél percre a tésztát, mindkét oldalát megmelegítve. Ne süssük sokáig, máskülönben felhólyagosodik, törik!
A tortillalapokat éles késsel nyolcadoljuk fel úgy, hogy végül háromszögeket kapjunk. Ezeket a formákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Valószínűleg több adag is készül belőle, nem lesz kész minden az első sütésre. Szórófejes flakonból spricceljünk rájuk olívaolajat, majd 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük őket pár percig! Ropogós végeredményt kell kapnunk.
Mellé salsa- vagy sajtszószt tálalhatunk, de snidlinges tejföllel is ízletes.