A crumble öt perc alatt összeállítható

2019.11.10. 15:00

Morzsa se marad, olyan finom!

A crumble, amit morzsasütinek is magyarosíthatunk, méltán világhírű: alul ellenállhatatlanul gyümölcsös, fent ropogós, morzsolt tészta.

FMH

A szilvás crumble tányérra szelése nem könnyű feladat, de az íze kárpótol majd! Fotó: Mindmegette

A morzsasütit – angolul crumble – édesen desszertként, sósan főételként is elkészíthetjük. Bátran variálható, akár aszalt gyümölcs is használható hozzá, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe. Az alábbi szilvás receptre a Mindmegette oldalán bukkantunk.

Hozzávalók a töltelékhez: 80 dkg érett szilva, 5 dkg barna cukor, 1 db narancs leve, 1 tk őrölt fahéj, 1 tk liszt; hozzávalók a morzsához: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 8dkg porcukor, 8 dkg demerara nádcukor, 5 dkg őrölt mandula.

A sütőt 180-200 fokra melegítsük elő! A kimagozott és félbevágott szilvákat egy 28 centiméteres, hőálló tál aljában rendezzük el, a cukrot, a narancs levét, a fahéjat és a lisztet keverjük össze, majd oszlassuk el a gyümölcsréteg tetején, végül az egészet locsoljuk meg 2 evőkanál vízzel!

A morzsa hozzávalóit – a vaj és a liszt kivételével – ujjheggyel dolgozzuk össze, esetleg adagoljuk turmixgépbe, abban turmixoljuk, amíg összeáll. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk. Ha a turmixgépet fogtuk hadra, vigyázzunk, ne pépesítsük túl! A vajat és a lisztet mindenképpen kézzel dolgozzuk öszsze, majd keverjük el a többi hozzávalóval!

A szilvás crumble tányérra szelése nem könnyű feladat, de az íze kárpótol majd!
Fotó: Mindmegette

A crumble-t ezután eloszlatjuk a szilvákon, és 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Érdemes először lefedve sütni a süteményt, hogy a gyümölcsök levet eresszenek, és a saját levükben megpárolódjanak, majd az alufóliát levéve a morzsa tetejét ropogósra pirítani.

A megsült süteményt tálalás előtt pihentessük 15 percig! Ha még több édességre vágyunk, kínálhatjuk az elkészült fi nomságot vaníliasodóval, tejszínhabbal vagy akár vaníliafagylalttal is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!