2020.03.29. 12:00
Nem mindennapi köret a pörkölthöz
Lényegében bármilyen szaftos húsételhez illő a knédli. Pörkölthöz kifejezetten ajánljuk, ha már unja a kenyeret vagy a többi péksüteményt.
Nyers, lisztezett felületű, formázott knédlik Fotó: PxHere
Hozzávalók 8 adaghoz: 45 dkg finomliszt, 25 g élesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 darab tojás, 1 teáskanál só.
Előbb az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, és megszórjuk a cukorral. Ekképpen tíz perc alatt felfuttatjuk.
Ezt követően a lisztet egy nagy tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a tojást – így gyúrunk belőle tésztát. Lefedjük, egy órán keresztül kelesztjük.
Ezután egy nagyobb fazékban vizet forralunk, sózzuk. A megkelt knédlit lisztezett felületen két részre vágjuk, henger alakúra formázzuk, és beletesszük a lobogó vízbe. Lefedve 12 percig főzzük, majd megfordítjuk a bucikat, és további 12 percig főzzük lefedve.
Miután lejárt az idő, kivesszük, deszkára tesszük, villával megszurkáljuk, tíz percig állni hagyjuk, majd felszeleteljük és tálaljuk. Ha azonnal nem tudjuk elfogyasztani, másnap még jó állagú.