2020.06.20. 08:00
A delejes derelye varázslatos ereje
Ha lekváros ételekről esik szó, számunkra az elsők között ugrik be a derelye.
A házi lekvár egyik kiváló felhasználási módja
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
A barátfüleként vagy pierogi néven is ismert étel főételként és desszertként egyaránt fogyasztható.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír, 30 dkg lekvár (általában szilva), 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukor, fahéj.
Kezdésképpen nagyon vékony tésztát nyújtunk a lisztből és a tojásból, majd annak egyik felére a szilvalekvárból kanál és kés segítségével mogyorónyi halmokat rakunk, egymástól négy-öt centiméter távolságra. Hogy a tészta meg ne szikkadjon, gyorsan dolgozzunk vele! A lekvár közötti részt megkenjük tojásfehérjével az egyik félretett tojásból. A tészta másik felét ráhajtjuk, a tésztát a lekvárhalmocskák között alaposan lenyomkodjuk. Derelyemetsző segítségével egyenlő nagyságú négyzeteket vágunk, hogy mindegyik közepébe lekvár kerüljön. Sós vízben valamivel tovább főzzük, mint bármilyen más tésztát. A morzsát zsírban aranysárgára pirítjuk, majd a kifőzött tésztát beletesszük, ezzel óvatosan összekeverjük. Tálaláskor fahéjas porcukorral hintjük meg.