2020.09.06. 07:20
Varázslatos szűzpecsenye – A kezdők is könnyen elkészíthetik
Azokat, akiket a sors azzal sújtott, hogy kénytelenek idejük nagy részét munkával tölteni, sokszor ejt csapdába egy váratlanul betoppanó vendég. Ám ha valaki megtanulja a borsos szűzpecsenye elkészítésének módját, nem ejthető könnyen zavarba.
Csak akkor sózzuk meg, ha már elkészült!
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Barátom annak idején egy reklámszatyorral indult el Svédországba új életet kezdeni. Sokszor hallottuk a történetét, mert minden nyáron újra elmesélte, amikor hazajött, hogy ő is a Balaton partján töltse a szabadságát.
Olyankor meghívott bennünket egy igazi magyaros szűzpecsenyére. Erről a vacsoráról nem lehetett lekésni, mert a húst akkor készítette el frissen, amikorra kitűzte a vacsora időpontját, így mi kínosan ügyeltünk a pontos érkezésre. Miközben jóízűen falatoztunk, újra meghallgattuk a régi történeteket, közülük természetesen azt a históriát is, amelyik arról szólt, hogy barátunknak miként sikerült Magyarországról Svédországig eljutnia. A szűzpecsenyéje mindig tökéletesen sikerült, a hús puha volt, rózsaszínes, a hozzá készült lecsóban a paprika roppanós, jó volt az ízére emlékezni a téli estéken is.
Akkor, az egyik ilyen alkalommal jöttem rá arra, hogy a mi otthoni étlapunkról szinte teljesen kikopott a szűzpecsenye, pedig ez a sertés legnemesebb és legsoványabb húsa. Engem ránézésre leginkább egy angolnára emlékeztet a formája, ha megpillantom a hentespultban. Azok számára írom, akik a sertéshúst végleg száműzték a konyhájukból, hogy a disznóhús tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezek építik a vázizmot, szívizmot és a csontokat.
A szűzpecsenye így aztán nemcsak gyors, látványos vendégváró vacsora alapanyaga lehet, de bátran állíthatom, hogy még egészséges testépítő forrás is. Elkészítésének számos módja közül én ma a legegyszerűbb és a leglátványosabb formát választottam.
Tisztítsuk meg hártyáitól a húst. Ha megmossuk, akkor egy papírtörlővel töröljük szárazra, majd durvára tört szemes borsban forgassuk meg. A tarka bors a legjobb választás. Sütőpapírra helyezve hagyományos sütőben 40-45 perc alatt süssük meg. Ne féljünk, nem marad nyers!
Nem szabad ennél tovább sütni, mert kiszárad, és nem lesz porhanyós, rózsaszínű a húsa. Légkeveréses sütőben elég lehet 30 perc is, hogy elérjük a kívánt eredményt. A tányéron sózzuk meg az ételt, előbb ne, mert nem lesz elég porhanyós a hús! A hagyományos krumplipürét egy kanál mustárral ízesíthetjük, így kitűnő köretet tálalhatunk a szűzpecsenyénk mellé. Kezdők is könnyen elkészíthetik, a siker garantáltan nem marad el!