2020.10.10. 14:45
A japán különlegesség, amely akkor igazán ízletes, ha friss
Rizs és nyers hal valamiféle fekete burokban? Sokakból ellenszenvet vált ki a sushi – pedig ha valaki frissen kóstolja, kevésbé valószínű, hogy csalódik benne.
Nem muszáj (nyers) hússal megtölteni a sushit, fenséges a zöldségekkel teli változat is Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Ráadásul – ízlés szerint – hús nélkül, pusztán zöldségekből is elkészíthető az algalappal körbetekert rolád.
Hozzávalók öt adaghoz: 30 dkg (sushi) rizs, 4 dl víz, 3 evőkanál rizsecet, 1 evőkanál nádcukor, 1 csipet só, 25 dkg nyers lazac, 1 darab kígyóuborka, 1 közepes darab piros kaliforniai paprika, 1 dkg zöld kaliforniai paprika, 1 darab sárga kaliforniai paprika, 1 darab avokádó, 1 teáskanál wasabi (csak kísérőként) és 5 darab nori lap.
A rizst alaposan, legalább nyolc-tíz alkalommal átmossuk, majd lábosba tesszük és annyi vízzel öntjük fel, amennyi teljesen ellepi. Felforraljuk, ezt követően lehúzzuk a tűzről, és lefedve 15 percen át pihentetjük.
Következő lépésként egy kis tálban az ecetet, a cukrot és a sót összekeverjük, s a rizshez adjuk. Az egészet áttesszük egy nagyobb, lapos tányérba, ott hagyjuk kihűlni. A nagyobb üzletekből és az ázsiai boltokból beszerezhető nori laphoz nyúlunk: rátesszük egy tekerőlapra, majd vizes kézzel egyenletesen befedjük rizzsel. A lap alsó és felső szélein egy 1,5-2 centiméter széles sávot szabadon hagyunk, ettől tapad majd össze a tekercs.
Felszeleteljük a lazacot és a zöldségeket kis kockákra, majd azokból ízlés szerint szórunk a rizsre. (A nyers lazac esetleges kórokozói elpusztultak, ha egy éjszakára fagyasztóba tettük azt.) A sushit szorosan feltekerjük, majd a teljes rudat a legvégén még kicsit hengergetjük erősebb nyomás mellett is, hogy biztosan egyben maradjon. Tíz perc pihenést követően szeletelhetjük és fogyaszthatjuk.