2020.10.12. 12:00
Skandinávok elesége, szívbajok ellensége
Napi egy alma az orvost távol tartja – szól a mondás. A halról ugyancsak ismeretes: a szívnek tesz jót. Foglalkozzunk ez utóbbival!
A lazac lényegében bármilyen köret mellett megáll Fotó: SZNJ / FMH
Tőlünk északra persze könnyű helyzetben vannak, hiszen a skandináv népeket nem kevés víz veszi körül. Ettől függetlenül a halakhoz – így a lazachoz – hazánkban sem nehéz hozzájutni. Legyen belőle omlós steak!
Hozzávalók: 12–15 dekagrammos bőrös lazacszeletek, só, bors, olívaolaj. A halat kezelésbe vesszük: arról papírtörlő segítségével felitatjuk a nedvességet, ezt követően pedig olívaolajjal alaposan bekenegetjük. Fogunk egy serpenyőt, azt szárazon feltesszük melegedni. Miután felforrósodott, egy kevés olívaolajat abba is csepegtetünk, majd a halszeleteket a bőrös felükkel lefelé belehelyezzük az edénybe. Ezt követően ízesítünk, vagyis sózunk, borsozunk. A sütést közepes hőfokon végezzük.
![](https://cdn.feol.hu/2021/09/S_8ETgn6O_JnZiLCWvia2OSr2ZXT7jMOAx9Awyzh398/fill/2560/1920/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzhjZjcwOTg0OTYzZTQxNjFhNTU0OGU0NzIyOGY0YzI2.jpg)
A lazacszeletekhez viszonylag sokáig nem nyúlunk, csak hagyjuk, hogy egyenletesen süljenek, egészen addig, amíg a hús színe nagyjából a szelet közepéig ki nem világosodik. Ehhez összesen mintegy öt percre van szükség. Miután a hús elérte a kívánt állagot, óvatosan megfordítjuk, s a serpenyőben két-három perc alatt a szeletek másik oldalát is megsütjük. A lazachoz számtalan köret illik: elkészíthetjük natúr salátával, de a párolt zöldbab és a petrezselymes burgonya is laktató ételt eredményez. Egy szósz még inkább feldobja a különleges ízvilágot – ilyen lehet egy vajból, lisztből és tejből álló, hamar elkészülő besamelmártás is.