2020.11.01. 07:28
A szilva és a túró találkozásából mennyei pite születik
Talán nem éppen a szilvás gombóc utánra ajánlott a pite elfogyasztása, de desszertként akár egy átlagos hétvégén vagy családi ünnepen is megállja a helyét ez túrós-szilvás édesség.
Ez a pite egy zamatos szonett, ízmuzsika tejes-gyümölcsös-gabonás trióra
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap
Először is összeszedjük a hozzávalókat: 40 dkg liszt, 2 mokkáskanál sütőpor, 1 csipet só, 20 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 2 tojás, 1 evőkanál víz, 15 darab szilva, 3 csomag vaníliás cukor, 50 dkg túró, 5 dkg tejföl, 1 db citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás pudingpor.
Első lépésként elkészítjük a tésztát, amihez összekeverjük a lisztet és a sütőport egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Ezt összemorzsoljuk, majd amikor már egynemű morzsalékot kapunk, hozzáadunk 10 dkg porcukrot, egy darab tojást és egy evőkanál hideg vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát – szükség esetén adhatunk hozzá még hideg vizet.
Ha összeállt a pitetészta, akkor egyharmad részét levágjuk és hűtőbe tesszük. A maradék tésztát sütőforma méretűre nyújtjuk úgy, hogy a forma oldalát is fedje a pite. Miután kibéleltük a sütőformát, ezt is berakjuk a hűtőszekrénybe.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbevágjuk. Ezután rászórunk egy csomag vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű fahéjat. Következő lépésként összeállítjuk a túrós réteget. Ehhez villával összetörjük a túrót, hozzáadunk 20 dkg porcukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját és az egész tojást. Mindezt alaposan összekeverjük és hozzáöntjük a vaníliás pudingport.
Már csak az utolsó simítások vannak hátra. A tésztával kibélelt piteformába belekanalazzuk a túrós réteget, majd ízlés szerint ráhelyezzük a fűszeres szilvát. A maradék tésztából – amit a művelet legelején a hűtőbe tettünk – rácsot készítünk a pite tetejére. Előmelegített sütőben 175 fokon 40 percig sütjük.