2012.01.30. 11:51
Keresd a helyit! (x)
Magyarország minden régiójának megvannak a jellegzetes ízei, termékei, melyek minőségi alapanyagokat jelentenek bárhol és bármely étkezéshez.
A piacon általunk kiválogatott gyümölcsök, a közvetlenül a termelő kertjében leszedett friss zöldségek, az istállóból éppen kihozott frissen fejt tej, a közeli erdő szélén sorakozó kaptárokból származó méz még a leghétköznapibb étkezést is kulináris élvezetté varázsolhatják.
Mézédes reggelek
A reggeli mézes tea egy kis házi lekváros kenyérrel egész napra kellő energiát adhat nekünk. Nem mindegy azonban, hogy kitől vesszük a mézet, a lekvárt, a kenyeret. Fekete József az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökhelyettese szerint: „Aki hamisítatlan magyar terméket szeretne, az közvetlenül a termelőktől vásároljon. Egyesületünk termelői mézesüveggel és zárszalaggal szavatolja, hogy itthon termelt, minőségi méz kerül az asztalokra. A piacon árusító termelő nem engedheti meg magának, hogy silány terméket adjon el, mert legközelebb senki nem vásárol tőle. Ez az igazi garancia!”- véli az OMME vezetője.
Pista bácsi krumplija a menzán
A legtöbb gyerek hét közben a menzán étkezik, így a gyerekeink egészsége szempontjából különös jelentőséggel bír az, hogy mit kínálnak számukra délben az iskolai étkezdék. A módosított közbeszerzési törvénynek köszönhetően szerencsére már 2010 óta vásárolhatnak őstermelőktől a közétkeztetést végző intézmények. Az iskolák és óvodák is közelből szerezhetik be már a húst, a zöldséget, gyümölcsöt, a tejtermékeket. A kereskedelmi lánc lerövidülésével a magyar kistermelők piacra jutási esélyei növekednek, mi pedig nyugodtak lehetünk, hogy gyerekeink természetes táplálékhoz jutnak, ráadásul igencsak jutányos áron.
Tokaji franciák vacsorája
A szülők hangulatos esti vacsorájáról se feledkezzünk el! Tokaj-Hegyalján például, Tolcsván érdemes betérni abba az étterembe, melyet egy francia házaspár hozott létre a település egyik régi falusi házában. A nemzetközileg is jegyzett vendéglő sikere a helyi alapanyagok és a tradicionális receptek valamint a könnyed francia gasztronómiai hagyományok egyidejű tiszteletén alapul.
Váljunk tudatos vásárlóvá és keressük a helyi termékeket! A növekvő keresletnek köszönhetően újabb helyi kezdeményezések indulhatnak el a termelésre. Pénzünkkel és időnkkel pedig egy jó minőségű hazai gasztronómia kialakulását támogassuk, olyanét, amilyen nekünk már volt egyszer, Krúdy korában. A http://keresdahelyitkampany.hu/ weboldalon Magyarország hat - Budapesten kívüli - régióra lett felosztva, hogy könnyedén megtaláljuk a közeli gazdálkodókat, kézműveseket, helyi specialitásokat. A termékcsoportonkénti keresés lehetősége egyszerűvé teszi a választást.
KERESD A HELYIT!
Regionális kampány a helyi élelmiszerek közösségi, környezeti és gazdasági előnyeinek edukálására a közép-dunántúli régióban.
Készült a VAN Alapítvány megbízásából, az Új Széchenyi Terv keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával.