Sárszentágota

2016.06.23. 13:35

Szent Ágota-nap a templomkertben

Sárszentágota - Szent Ágota emlékhelye az országban egyedülállóként nyújt hitet és reményt a mellrákban szenvedő, vagy abból felgyógyult emlőbetegeknek.

V. Varga József

A rákellenes liga sárszent-ágotai alapszervezete és az önkormányzat nemrégiben negyedik alkalommal rendezte meg a településen a Szent Ágota-napot. Az idén is megtisztelte a rendezvényt jelenlétével professzor Göblyös Péter, az emlőkutatás világnagysága és professzor Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga leköszönt elnöke. A megyei látogatók mellett külön zarándokcsoport érkezett Budapestről és Tabról.

- A világon számos csodatévő hely van, ahová gyógyulásért fohászkodva vonulnak emberek milliói, és lélekben erősödve gyakran betegségeiket hátrahagyva távoznak. Nem csupán maga a hely a gyógyító, hanem az ott lévő embereket körülölelő kegyelem, melyet imádságuk és hitük által kaptak. Szeretnénk mi is csatlakozni a csodatévő helyek sorához, melyhez elengedhetetlen mindannyiunk jelenléte, hite, imádsága - hangsúlyozta köszöntőjében Siák Gáborné Nóra, a rákellenes liga ágotai elnöke, helytörténeti kutató.

A szentmisét Mészáros János címzetes apát, helyettes esperes, sárbogárdi plébános és Bognár Károly atya celebrálta, közreműködött a sárszentágotai Csillagfürt Nyugdíjasklub énekkara Sashalmi Györgyné vezetésével. A szentmisén elhangzottak az esztergomi forrásból származó, 16. századi Szent Ágota-mise énekei. Rétfalvi Balázs történész, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár levéltárosa Szent Ágota kultuszának magyarországi története című előadásával, egyedülálló tudásanyaggal gazdagította a hallgatóságot.

A Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya képviseletében - Müller Cecília megyei tiszti főorvos megbízásából - Pásztor László főorvos mondott köszöntőt, ezen túl pedig munkatársaival együtt közreműködött az ingyenes szűrések elvégzésében.

A nap zárásaként helyi és környékbeli motorosok az emlőrák elleni küzdelmet szimbolizáló rózsaszín szalaggal vonultak végig a falun, jelezve hitüket és bizalmukat Szent Ágota közbenjárásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!